Annons

Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Replik: KD väljer välfärd framför gratisavgifter och slopad värnskatt

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Replik på Socialdemokraternas insändare "KD vill göra det svårare för kvinnor att upptäcka bröstcancer – låt mammografin vara gratis".

Statens svek vad gäller statsbidrag till kommuner och regioner innebär stora växande underskott framöver och blir nu alltmer kännbara i många kommuner genom kraftiga neddragningar på bland annat skolor och äldreomsorg, skriver debattförfattarna.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Annons

Tack för ert inlägg där ni belyser er dröm att allt ska vara gratis och att slopad värnskatt är viktigare än en fungerande välfärd. Vet ni att just nu har 140 000 människor i Sverige stått olagligt länge i vårdköer? I detta läge väljer ert parti, Socialdemokraterna, att sälja sin själ.

6,1 miljarder kronor tappar staten nästa år i skatteintäkter när värnskatten slopas. Pengar som kunde och borde använts till välfärden.

Vi har en kris i Sverige. Vet inte om ni har märkt det? Medborgarna i vårt land känner en allt större oro över välfärden och hur vården ska fungera framöver.

I vår del av Sverige ser vi också att landsbygden alltmer får stå tillbaka till förmån för storstäderna. Statens svek vad gäller statsbidrag till kommuner och regioner innebär stora växande underskott framöver och blir nu alltmer kännbara i många kommuner genom kraftiga neddragningar på bland annat skolor och äldreomsorg.

Kristdemokraterna avsatte nästan nio miljarder kronor mer i sitt budgetförslag än regeringen valde att lägga på välfärd och trygghet under 2020. Jag är stolt över att mitt parti väljer vården och välfärden framför skattesänkningar. Det är bättre att vi har en fungerande välfärd än att vissa får gratisavgifter i vården och fri entré till statliga museer.

Annons

Mona Hammarstedt, gruppledare (KD) och Henrik Sendelbach, vice gruppledare (KD), Region Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan