Annons

Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Myter – ett hot mot ökat klimatsmart resande i Västernorrland

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

SJ har låtit Sifo undersöka vad som hindrar invånare i Västernorrland och i Sundsvall att öka sitt tågresande. Det visar sig att det finns utbredda missuppfattningar, eller rena myter, att tåget är dyrare, långsammare och har sämre punktlighet än flyget och bilen. Det förefaller som att dessa myter om tåget håller många resenärer borta från det mest klimatsmarta sättet att resa.

SJ inser att vi själva också har ett stort ansvar för att öka resandet med tåg. Därför har vi bland annat fattat beslut om att köpa helt nya och toppmoderna tåg, som ska trafikera Sundsvall från 2024, skriver Jan Kyrk, SJ.

Bild: Pontus Hellsén

Men låt oss först slå fast att tågresandet ökar i Västernorrland, längs Ostkusten mer än någon annanstans i Sverige. Även i övriga delar av landet ser allt fler människor fördelarna med att ta tåget, men många fler skulle kunna resa klimatsmart och bidra till att Sverige når sina klimatmål.

Annons

Annons

Det är stora befolkningsgrupper i Västernorrland som kan tänka sig att börja resa mer med tåg om det vi här kallar myter inte fanns. Sifo-undersökningen visar att:

■ Två tredjedelar (66 procent) av invånarna uppger att de skulle välja tåget om det var billigare än flyget och bilen.

■ En tredjedel (30 procent) uppger att de skulle välja tåget om restiden var kortare.

■ Nästan hälften (40 procent) uppger att de skulle välja tåget om det hade bättre punktlighet.

Kungliga Tekniska Högskolan har jämfört tåg med flyg på sträckan Sundsvall–Stockholm och resultatet går stick i stäv med de uppfattningar vi här kallar för myter.

Är tåget billigare än flyget? Ja, faktum är att SJ har sänkt snittpriserna konstant sedan 2005, vilket har att göra med rörlig prissättning, konkurrens och ökat resande. Givetvis går det att hitta enskilda avgångar där flyg är billigare än tåg, men rent generellt är tåget betydligt billigare än flyget på sträckan, visar KTH:s rapport.

Är flygresan snabbare? På sträckan Sundsvall–Stockholm tar en tågresa 3,5 timmar, vilket är cirka 25 minuter längre än en flygresa när KTH mäter resan från centrum till centrum. Tidsvinsten med flyget blir alltså relativt liten samtidigt som du förlorar mer än två timmar produktiv tid om du väljer flyget. Du vinner tid på att tåget!

Är flyget punktligare än tåget? Den kanske starkaste mytbildningen är den om att inrikesflyget har en högre punktlighet än tåget. Statistiken visar dock på det motsatta. Snabbtågens sammanlagda punktlighet mellan Sundsvall och Stockholm första halvåret 2019 var 86 procent (inom fem minuter). Under samma tid var flygets sammanlagda punktlighet 59 procent (inom fem minuter). Även med flygets egna mått inom 15 minuter är den sammanlagda punktligheten för flyget sämre: 76 procent.

Annons

Annons

Att resa klimatsmart är en viktig åtgärd när vi ska minska våra utsläpp. Därför har vi alla mycket att vinna på att veta hur det ligger till. Faktum är att en enda flygresa Sundsvall–Stockholm släpper ut lika mycket koldioxid som 45 000 tågresor på samma sträcka.

SJ inser att vi själva också har ett stort ansvar för att öka resandet med tåg. Därför har vi bland annat fattat beslut om att köpa helt nya och toppmoderna tåg, som ska trafikera Sundsvall från 2024, och vi samarbetar tätt med andra organisationer för att påskynda utbyggnaden av Ostkustbanan.

Jan Kyrk, affärschef för SJ:s linjer till och från Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan