Annons

Annons

Annons

Timrå

Debatt
DEBATT: Timrå kommuns kontantstopp strider mot lagen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I december informerade Timrå kommun att man stoppar all kontantbetalning på biblioteket och på sim- och friskvårdscentret. Skälet sägs vara för att spara pengar och tid samt även säkerheten.

Många människor kan inte – eller vill av olika skäl inte – använda digitala betalmedel. Att erbjuda kontant hantering är en fråga om solidaritet i samhället, skriver debattförfattaren.

Bild: TT, Arkivbild

I ST 1 januari beskriver ekonomichef Bo Glas det med att "…målbilden är att kontanthanteringen helt ska upphöra i kommunen. Det handlar också om säkerheten för personalen. Hanteringen av kontanter innebär en rånrisk".

Annons

Från gräsrotsrörelsen Kontantupproret kan vi informera att kommunens beslut med största sannolikhet är olagligt. Offentlig verksamhet, vilket kommunen är, har en skyldighet att ta emot kontanter som ett legalt betalmedel. Detta slog Högsta förvaltningsdomstolen fast i ett avgörande 2015 när dåvarande landstinget i Kronoberg ville stoppa kontant betalning av vårdavgifter. Landstinget fick därefter backa.

Annons

Det är helt oförsvarligt att neka människor tillträde på grund av att kommunen vill spara några kronor i hanteringen. Äldre, sjuka, barn eller funktionshindrade har samma rätt att kunna nyttja offentlig verksamhet. Många människor kan inte – eller vill av olika skäl inte – använda digitala betalmedel. Att erbjuda kontant hantering är en fråga om solidaritet i samhället.

Motiveringen till kommunens beslut är dessutom underlig. Det finns inget som pekar på att säkerheten hotas. En eventuell rånare hittar troligen bättre byten än bibliotekets enstaka förseningsavgifter. Det låter som ett svepskäl för att slippa hanteringen. Som kommun borde man istället föregå med gott exempel och visa att alla är välkomna.

Vi har nyligen kunnat välkomna en lag i riksdagen som gör att bankerna är skyldiga att erbjuda kontanthantering. Att lagen tillkommit visar att politiken till slut börjar vakna och inser farorna med ett kontantlöst samhälle. Utan kontanter står vi oss slätt den dagen strömmen går eller andra illasinnade aktörer stör våra betalsystem. Med kontanter så är vi tryggare.

Om inte Timrå vill hamna i samma läge som Landstinget Kronoberg är ett gott råd att dra tillbaka beslutet. I annat fall kan vem som helst begära att det prövas i domstol.

Björn Eriksson, talesperson för Kontantupproret

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan