Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Replik: Lagen om kontanter är dispositiv – kommuner har rätt att välja form av betalmedel

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I dagsläget har kommuner rätt att välja vilken form av betalmedel de vill erbjuda – och Timrå kommun förbjuder inte kontanter som betalmedel, skriver Bo Glas, ekonomichef Timrå kommun.

Bild: Pontus Hellsén

Annons

Replik på insändaren "Timrå kommuns kontantstopp strider mot lagen" i ST 14 januari.

Timrå kommuns arbete med kontantfria betalningssätt har väckt intresse så väl bland media som inom intresseorganisationer. Vad gäller egentligen?

Inriktningen för kommunens arbetssätt innebär att Timrå kommun under 2020 kommer avveckla kontanthantering men där och när det behövs kommer Timrå kommun ta emot kontanter. Övergången följs upp och utvärderas.

Gräsrotsrörelsen Kontantupproret menar i insändaren att jag vill att kontanthanteringen helt ska upphöra i kommunen. Vår ambition och strävan är att Timrå kommun ska ha en mer säker hantering av betalmedel.

Annons

Riksbankslagens femte kapitel, första paragraf, andra stycke, säger att kontanter är ett lagligt betalmedel. Lagen är dispositiv, vilket innebär att man kan avtala bort att ta emot kontanter. Lämpligen genom en skylt som upplyser om att kontanter inte tas emot som betalmedel. Betalning med kontanter kommer att avvecklas i en varsam takt och med en hög respekt för olika behov av att kunna betala.

Annons

Alla människor är välkomna att besöka kommunens anläggningar och verksamheter. I dagsläget har kommuner rätt att välja vilken form av betalmedel de vill erbjuda – och Timrå kommun förbjuder inte kontanter som betalmedel.

Bo Glas, ekonomichef Timrå kommun

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy