Annons

Annons

Annons

Timrå

Debatt
DEBATT: Replik: Lagen om kontanter är dispositiv – kommuner har rätt att välja form av betalmedel

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Replik på insändaren "Timrå kommuns kontantstopp strider mot lagen" i ST 14 januari.

Timrå kommuns arbete med kontantfria betalningssätt har väckt intresse så väl bland media som inom intresseorganisationer. Vad gäller egentligen?

Annons

I dagsläget har kommuner rätt att välja vilken form av betalmedel de vill erbjuda – och Timrå kommun förbjuder inte kontanter som betalmedel, skriver Bo Glas, ekonomichef Timrå kommun.

Bild: Pontus Hellsén

Annons

Inriktningen för kommunens arbetssätt innebär att Timrå kommun under 2020 kommer avveckla kontanthantering men där och när det behövs kommer Timrå kommun ta emot kontanter. Övergången följs upp och utvärderas.

Gräsrotsrörelsen Kontantupproret menar i insändaren att jag vill att kontanthanteringen helt ska upphöra i kommunen. Vår ambition och strävan är att Timrå kommun ska ha en mer säker hantering av betalmedel.

Riksbankslagens femte kapitel, första paragraf, andra stycke, säger att kontanter är ett lagligt betalmedel. Lagen är dispositiv, vilket innebär att man kan avtala bort att ta emot kontanter. Lämpligen genom en skylt som upplyser om att kontanter inte tas emot som betalmedel. Betalning med kontanter kommer att avvecklas i en varsam takt och med en hög respekt för olika behov av att kunna betala.

Alla människor är välkomna att besöka kommunens anläggningar och verksamheter. I dagsläget har kommuner rätt att välja vilken form av betalmedel de vill erbjuda – och Timrå kommun förbjuder inte kontanter som betalmedel.

Bo Glas, ekonomichef Timrå kommun

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan