Annons

Annons

Annons

Sundsvall

ST för 50 år sedan: Första miljonerna har börjat rulla för Sundsvalls nya sjukhusbygge

Det nya sjukhusbygget i Sundsvall är en jätteaffär, fortfarande ännu i startförberedelsestadiet, även om maskinarbeten och röjning påbörjats.

På jungrulig mark norr om Norra stadsberget skall det nya centrallasarettet i Sundsvall höja sig. Vårdavdelningar i ett höghus och mottagningar för de skilda klinikerna i låghusdelar.

Text

ST 20 januari 1970.

Annons

De första miljonerna av de 370, som Sundsvalls nya sjukhus – ett av de tio största i landet – kommer att kosta, har börjat rulla. En procent, det vill säga 3,7 miljoner kronor av den troliga totalutgiften för landstinget, har gjort området norr om Norra stadsberget till 160.000 kvadratmeter grävskopeinvaderat mark. Likt jättemullvadar drar schaktmaskiner djupa mullbruna streck i snötäcket och det är bara de allra trognaste skidåkarna i det forna elljusspåret, som vågar trotsa pågående intensiv skytteltrafik av lastbilar med den jungfueliga sten och jord, som befriats från den skog de gett fäste. Fjärran från maskinrasslet sitter i Haga sjukhem 50-talet arkitekter, tekniker och administratörer och planerar steget för steg sjukhusbyggets fortsättning, som skall följa till klang och jubelinvigningen år 1975.

0 kren månad

Läs vidare med Digital!

Läs för 0 kr i en månad – därefter tills vidare 149 kr/månad. Ingen bindningstid.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla nyheter på st.nu
  • Nyhetsappen med pushnotiser
  • Nyhetsbrev med senaste nytt

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan