Annons

Annons

Annons

Annons

Timrå

Debatt
DEBATT: Skylt om kontantstopp är inget avtal, Timrå kommun

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Med anledning av insändarrepliken "Lagen om kontanter är dispositiv – kommuner har rätt att välja form av betalmedel".

Vad är det Timrå kommun försöker förmedla? Att man slutar ta emot kontanter, uppenbarligen. Men motiveringen håller inte, menar jag. För sitt beslut hänvisar kommunens representant Bo Glas till att riksbankslagen ger kommunen (ensidigt?) rätt att välja betalningssätt: "Lagen är dispositiv! Man kan avtala bort att ta emot kontanter!".

Annons

Annons

Vad är det Timrå kommun försöker förmedla? Att man slutar ta emot kontanter, uppenbarligen. Men motiveringen håller inte, skriver Stefan Wikström.

Bild: TT

Stopp i backarna nu, Bo Glas! Har du verkligen kollat den lagtolkningen med kommunjuristen?

Är det inte förvånande att en representant för kommunen kan uttala sig så kategoriskt? Avtal, Bo Glas, träffas mellan två parter. Skylt eller anslag är inget avtal. Ett avtal gör man upp mellan två (jämbördiga) parter. Alltså en överenskommelse mellan dig och mig, arbetsgivare och fack, affärsidkare visavi kund eller leverantör.

Om inte båda säger ja till en alternativ betallösning så har man inget avtal. Då har man rätt att med stöd av lagen kräva att få betala kontant!

Vad jag, genom praktisk erfarenhet som före detta politiker och fackordförande, anser mig med visshet kunna påstå är att betydelsen av begreppet dispositiv är just detta! Man träffar avtal med den andra parten.

Så vem har du, Bo Glas, för kommunens räkning kommit överens med?

Stefan Wikström

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan