Annons

Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Ofrivillig ensamhet gör oss sjuka – den nära vården behöver stärkas

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Att få vara i fred kan både vara härligt och ge ny energi och kraft. Men ensamhet kan också vara en plåga när man inte har valt det själv.

Social isolering har blivit ett av våra vanligaste hälsoproblem. Ofrivillig ensamhet gör oss sjuka, skriver debattförfattarna.

Bild: TT, Arkivbild

Social isolering har blivit ett av våra vanligaste hälsoproblem. Ofrivillig ensamhet gör oss sjuka!

Vi liberaler vill på olika sätt ta upp kampen mot den påtvingade ensamheten. Tillsammans med kommuner, vården och civilsamhället vill vi bekämpa social isolering. Att sakna andra människors sällskap är ett hot mot vår folkhälsa och därmed också ett samhällsproblem.

Annons

Vi vet att ensamhet ökar risken för bland annat stroke och demenssjukdomar. Ensamhet kan vara lika skadligt som rökning och dåliga matvanor. Fyra av tio svenskar har upplevt sig ofrivilligt ensamma och inom äldreomsorgen är det två av tre som känner sig isolerade utan att själv ha valt det. På sjukhusen möter många patienter livets slut utan att ha vare sig vårdpersonal, vänner eller anhöriga, vid sin sida. Ingen ska behöva dö ensam.

Annons

Alla kan drabbas av ensamhet, unga som flyttat hemifrån eller när vi mitt i livet byter jobb. Skilsmässor kan slå hårt. Ensamheten drabbar den som förlorar vänner och älskade livskamrater. Försämrad rörlighet eller dålig ekonomi kan leda till ett smärtande utanförskap.

Så vad gör vi? Hur tar vi ett större eget ansvar för våra relationer? Hur satsar vi mer kraft på våra sociala nätverk?

Allt för ofta hör man de som ångrar att de inte har prioriterat tiden med nära och kära. Många känner skam över sin ensamhet. Det kan vara svårt att prata om hur och varför. Så ska det inte behöva vara.

I vården borde man fråga om social ensamhet på samma sätt som om alkoholvanor, motion och stress. Och vi måste fundera mer över vad vi kan erbjuda den ofrivilligt ensamma.

Liberalernas önskan är att stärka den nära vården med fler distriktsläkare och psykologer. Inom primärvården borde det finnas program precis som för rökavvänjning och stress. Vi behöver se mer forskning om ensamhet och vad den kostar samhället.

Samhället kan och ska inte styra människors privatliv. Men tittar vi på det konkreta samhällsbygget, är en fundering om vi förstår vikten av sammanhang. Skapar vi platser där äldre och yngre kan vara ett stöd för varandra? Bygger vi flexibla boenden som stimulerar social samvaro i vardagen?

Annons

I riksdagen har Liberalerna krävt en nationell strategi mot ofrivillig ensamhet. Vi föreslår att en grundlig genomlysning ska ifrågasätta allt från stadsplanering och transporter till kultur och näringsliv. Kunskap och evidensbaserade metoder måste lyfta fram och stärka det engagemang som redan finns.

Annons

Ett socialt nätverk kan halvera risken för förtida död. I statsbudgeten för 2020 avsätts pengar för att motverka ensamhet i äldreomsorgen. Vi hoppas att volontärer och ideella krafter får del av detta. I dag ökar kostnaderna för den ohälsa som ensamheten skapar. Mänskligt och ekonomiskt har vi inte råd att vänta.

Ingeborg Wiksten, förbundsordförande Liberalerna Västernorrland

Sara Karlsson, vice ordförande Liberalerna Västernorrland

Megan Sandberg, ledamot Liberalerna Västernorrland

Catrin Eliasson, ledamot Liberalerna Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan