Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Debatt
DEBATT: Bra att även Liberalerna tar upp den ofrivilliga ensamheten – vi ser fram emot bifall till KD:s motion

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Med anledning av Liberalernas debattartikel "Ofrivillig ensamhet gör oss sjuka – den nära vården behöver stärkas".

Beräkningar visar att ensamhet medförde extra vård- och omsorgskostnader i Sverige 2017 om drygt tolv miljarder kronor i form av fler vårdbesök och oplanerade inskrivningar vid slutenvård, skriver debattförfattarna.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Annons

Bra att ni liberaler nu också ser att ofrivillig ensamhet är ett samhällsproblem. Detta är en fråga vi kristdemokrater lyft fram i flera år. Exempelvis lämnade vi i somras in en motion till regionfullmäktige. Syftet med motionen är att få Region Västernorrland att ta fram en långsiktig strategi för arbetet mot ofrivillig ensamhet.

Det är idag känt att ensamhet ger en bestående stress som leder till ökad risk för bland annat hjärtinfarkt och stroke. Beräkningar visar att ensamhet medförde extra vård- och omsorgskostnader i Sverige 2017 om drygt tolv miljarder kronor i form av fler vårdbesök och oplanerade inskrivningar vid slutenvård.

Liberalerna sitter denna mandatperiod i i majoritetsstyret tillsammans med Socialdemokraterna och Moderaterna. Med er insändare så förstår vi att vår motion inom kort kommer upp till behandling och ser fram emot att den då inte bara får Kristdemokraternas bifall, utan också att den får Liberalernas och övriga majoritetspartiers bifall. Som ni skriver: Mänskligt och ekonomiskt har vi inte råd att vänta!

Mona Hammarstedt (KD), gruppledare regionfullmäktige

Henrik Sendelbach (KD), vice gruppledare i regionfullmäktige

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan