Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Debatt
DEBATT: Oroande läge för skolan i Sundsvall – var finns Socialdemokraternas framtidstro?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Nu är skolorna igång igen efter jullovet, pennorna har vässats och ryggsäckarna är packade med förväntningar.

Det är i skolan vi förbereder Sundsvalls elever inför framtiden, det är också i skolan som klassklyftor kan och ska utjämnas och det är det enskilt största klivet mot en klassresa.

Om skolresultaten i Sundsvall ska förbättras behövs också förändring. Det behövs ett politiskt ledarskap som tydligt prioriterar elevernas kunskap och måluppfyllelse, skriver debattförfattarna.

Bild: TT, Arkivbild

Men skolresultaten i Sundsvall är långt sämre än vad de borde vara. År 2019 var det bara 66,9 procent av eleverna i Sundsvalls kommunala skolor som fick godkänt betyg i alla ämnen. Därutöver är det bara 78 procent av de nior som lämnade en kommunal grundskola som är behöriga till ett yrkesprogram (som har lägre antagningskrav än de studieförberedande) på gymnasiet.

Annons

Annons

Vi kan också konstatera att av de elever som går på gymnasiet är det bara 54 procent som tar examen inom fyra år.

Att Sundsvall har dåliga skolresultat är ingen nyhet, tvärtom har skolresultaten legat på låga nivåer alldeles för länge. När våra skolresultat jämförs med jämförbara kommuner och med rikssnittet är resultaten ännu mer nedslående.

Skolresultaten kan även mätas utifrån socioekonomiska förutsättningar, detta kallas Salsa-värde och är ett mätinstrument som används av Skolverket. När skolresultaten i Sundsvall mäts utifrån detta värde är vi bland de kommuner, jämfört med Sveriges 290 kommuner, som ligger i botten.

Skolan i Sundsvall befinner sig i ett läge som är djupt oroande. Vad händer med Sundsvalls framtid om våra elever inte klarar skolan? Personal saknas inom flera branscher, företag skriker efter arbetskraft och vi står inför stora pensionsavgångar. Utbildad personal behövs, men utbildningstakten i Sundsvall är för låg.

Socialdemokraterna i Sundsvall pratar ofta om att deras politik skapar framtidstro hos Sundsvallsborna. Men den mest avgörande faktorn för just framtidstro – skolan – har de misslyckats kapitalt med. Därför undrar vi - var finns Socialdemokraternas framtidstro när det gäller skolan?

Om skolresultaten i Sundsvall ska förbättras behövs också förändring. Det behövs ett politiskt ledarskap som tydligt prioriterar elevernas kunskap och måluppfyllelse.

Annons

Därför föreslår vi moderater och liberaler en skolpolitik som sätter elevernas kunskap och måluppfyllelse främst:

Annons

■ Den garanterade undervisningstiden ska utan undantag tillhandahållas och uppfyllas.

■ Studiero och ordning och reda i klassrummen.

■ Lektionsstörande aktiviteter som gör att den garanterade undervisningstiden inte uppnås ska elimineras.

■ Satsa på lärarna och stärk ledarskapet i klassrummet.

Viktoria Jansson (M), ledamot barn- och utbildningsnämnden

Sven Bredberg (M), ledamot barn- och utbildningsnämnden

Jörgen Eriksson (M), ersättare barn- och utbildningsnämnden

Ina Lindström Skandevall (L), ledamot barn- och utbildningsnämnden

Jeanette Lozanovski (L), ersättare barn- och utbildningsnämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan