Annons

Annons

Annons

Annons

Internationella kvinnodagen 2020

Debatt
DEBATT: Fly för livet – kvinnors ständiga kamp för överlevnad

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kvinnor flyr för livet, och den 8 mars vill vi uppmärksamma att vi ser er som kämpar.

S-kvinnors tema för internationella kvinnodagen är i år "Fly för livet". Det är en skildring, en uppmaning, ja - rent av en stor push till alla oss som kan påverka att vi måste ta vårt ansvar.

Kvinnor behöver få en chans att börja ett nytt liv där de inte riskerar livet för att misshandeln fortsätter och för att de ska kunna röra sig fritt, skriver debattförfattarna.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Många kvinnor befinner sig på ständig flykt hela livet. Det kan handla om att fly från ekonomiskt våld, psykiskt och fysiskt våld, eller att försöka fly för livet från ett annat land. Det kan innebära att behöva fly sin bostad, fly med barn, lämna sin familj som när flickor/kvinnor flyr från hedersvåld.

Vi kräver att det används samma krafttag mot mäns våld mot kvinnor som mot gängvåldet.

Annons

Nu har regeringen tillsatt 350 utredare inom polisen som ska få spetskompetens för att stoppa våldet mot kvinnor, vilket är ett välkomnat beslut, men det finns mycket kvar att göra.

Kommunerna måste ta sitt ansvar. Det är kommunerna som ansvarar för att se till att det finns skydd och stöd för kvinnorna och barnen, såsom skyddande boenden. I dag brister det både i kompetens och ansvar i många kommuner och där vill vi särskilt påpeka allvaret i de konsekvenser som uppstår. Kvinnor undviker att lämna sina män för att alternativet inte är tryggt nog.

Det behövs också ett tydligt samarbete mellan kommuner och kvinnojourer eftersom det är där kompetensen finns.

Det behövs ekonomiskt och psykologiskt stöd men framför allt behövs det boenden. Kvinnor behöver få en chans att börja ett nytt liv där de inte riskerar livet för att misshandeln fortsätter och för att de ska kunna röra sig fritt, som att till exempel hämta barnen på förskolan.

Carina Ohlsson, förbundsordförande S-kvinnor

Monica Fällström, distriktsordförande S-kvinnor

Annons

Ewa Back, klubbordförande S-kvinnor Sundsvall

Gun Olofsson, klubbordförande, S-kvinnor Parteboda

Linda Häreby, klubbordförande S-kvinnor Nybo-Östavall

Lena Näslund, klubbordförande S-kvinnor Gullänget

May Andersson, klubbordförande S-kvinnor Härnösand

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan