Annons

Annons

Annons

Internationella kvinnodagen 2020

Debatt
DEBATT: Få tjejer känner sig trygga i Sundsvalls centrum – låt ungdomar vara med i stadsplaneringen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I Lupp-enkäten som skickas ut till ungdomar i årskurs 8 samt årskurs 2 på gymnasiet, svarade bara 9 procent av de unga tjejerna på gymnasiet att de känner sig trygga i Sundsvalls centrum. Motsvarande siffra för pojkarna var 32 procent.

Vi föreslår att Sundsvalls kommun startar stadsvandringar med unga personer som får peka ut var de känner sig otrygga och där de kan föreslå förbättringar, skriver debattförfattarna.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Vi vet att den vardagsrädsla som många tjejer känner begränsar ens livsutrymme. Att tvingas ta en omväg hem, gå med nycklarna i handen, se sig över axeln eller aldrig gå ensam är vardag för många tjejer.

Vi tror också att man genom stadsplanering kan bygga bort en del av den otryggheten som vi upplever. Att ha bra belysning, att ta bort onödigt buskage och liknande kan vara små saker som gör stor skillnad.

Annons

Därför tycker vi också att det är viktigt att vi inkluderar unga personer och kanske framför allt tjejer och ickebinära i stadsplaneringen för att de ska kunna peka ut vad som skulle göra att de känner sig tryggare i det offentliga rummet.

Därför föreslår vi att kommunen startar stadsvandringar med unga personer som får peka ut var de känner sig otrygga och där de kan föreslå förbättringar.

Vi tror att detta kan påverka den upplevda tryggheten i en positiv riktning. För att jobba med den faktiska brottsligheten och det sexualiserade våldet som tjejer och kvinnor framför allt utsätts för krävs dock andra insatser.

De flesta våldtäkter sker inomhus och förövaren är oftast någon man känner sedan tidigare, en vän, en pojkvän eller liknande. För att minska det sexualiserade våldet i samhället behöver jämställdheten i samhället öka på alla plan.

Vi vet att en dålig kvinnosyn är grunden för mäns våld mot kvinnor.

Vi behöver se till att den generation pojkar som växer upp idag vet vad samtycke innebär. Vi behöver se till att skolan och förskolan jobbar aktivt med jämställdhet. Att alla arbetsplatser har en nolltolerans mot sexuella trakasserier. Att rättsväsendet börjar ta dessa brott på allvar och att samhället slutar ursäkta mäns våld och att den destruktiva mansrollen begravs en gång för alla.

Annons

Ett led i att öka jämställdheten är att ta tjejers otrygghet på allvar, därför föreslår vi - inkludera unga i stadsplaneringen.

Vänsterpartiet Sundsvall, genom Isabell Mixter, Niklas Evaldsson och Kim Ottosson

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan