Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Timrå

Debatt
DEBATT: Socialdemokraterna i Timrå: Dags att återgå till ett sjukförsäkringssystem som är värt namnet

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Är försäkringskassans handläggare bättre skickad att bedöma en persons arbetsförmåga än en utbildad läkare? Nej naturligtvis inte, utan detta är ett sätt för staten att spara pengar, skriver Socialdemokraterna i Timrå, genom Johan Engström Lockner, ordförande.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Nästan varje dag hör man någon som är missnöjd med försäkringskassans beslut om utebliven sjukpenning – antingen för sig själv eller någon nära bekant. Vad är man missnöjd med? Jo, att försäkringskassans handläggare anser att personen har arbetsförmåga fast den behandlande läkaren har en annan uppfattning, alltså att personen skall vara sjukskriven.

Annons

Då ställer man sig frågan: Är försäkringskassans handläggare bättre skickad att bedöma en persons arbetsförmåga än en utbildad läkare?

Annons

Nej naturligtvis inte, utan detta är ett sätt för staten att spara pengar. Man sparar pengar på personer som är sjuka och som därmed hamnar i en ekonomisk krissituation.

När samma person anmäler sig för att få ersättning från a-kassan får man avslag eftersom a- kassan bedömer utifrån läkarintyget.

Varför gör försäkringskassan och a-kassan olika bedömningar?

Nästa steg blir att personen söker ekonomiskt bistånd hos kommunen. Då är det inte konstigt att kommunernas kostnader för ekonomiskt bistånd ökar kraftigt.

Slutsatsen blir att när staten skall spara pengar drabbar det personer som är sjuka (och då har vi inte pratat om det mänskliga lidandet) samt ökade kostnader för kommunerna.

Nej, nu är det dags att återgå till ett sjukförsäkringssystem som är värt namnet. Läkarens bedömning måste vara det som ligger till grund för om en person skall bli sjukskriven eller inte.

Timrå Socialdemokratiska arbetarekommuns representantskapsmöte den 29 januari i år beslutade att i en skrivelse kräva: Att Socialdemokraterna i regering och riksdagsgrupp med kraft verkar för att återställa sjukförsäkringssystemet så att det är värt namnet, för att minska mänskligt lidande och en förstörd ekonomi och att kommunerna inte skall behöva använda kommunala medel för att täcka upp kostnader där staten gör indragningar.

Annons

Socialdemokraterna i Timrå, genom Johan Engström Lockner, ordförande

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy