Annons

Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Ensamhet drabbar främst äldre – trygghetsboende är lösningen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ensamhet kan vara på gott och ont, ofrivillig ensamhet är alltid dåligt och påverkar oss negativt.

När vi pustar ut efter en tuff arbetsvecka, kan det vara skönt att sätta sig med favoritboken, njuta av tystnaden och bara vara.

Men för äldre människor kan det många gånger vara helt tvärt om. All forskning visar på att ensamhet bidrar till en mängd olika sjukdomar, både fysiska och psykiska. Speciellt gäller detta för äldre. Trots detta är vårt samhälle inriktat på att äldre skall bo kvar i sin bostad så länge som det är möjligt. Även om det innebär ett liv i ensamhet.

Många äldre kanske inte känner till fördelarna med ett trygghetsboende. Det vill Liberalerna ändra på.

Bild: Stefan Lindström, Marcus Admund Funck, Lovisa Ternby

Annons

Vi människor fungerar i regel bättre tillsammans med andra och skall inte lämnas ensamma mot vår vilja. Det borde vara lika självklart som att vi inte lämnar hästar och hundar ensamma mer än någon timme. Den lagen borde också gälla våra äldre.

Annons

I dagens äldrevård är det många äldre som egentligen bara träffar brevbäraren under en dag. Har man tur så kommer det ett besök från hemtjänsten, som skall ge ögondroppar eller värma en matlåda och snabbt försvinner personen och den gamle lämnas till ensamhet.

Om man ställer frågan till "Stina" om hon vill flytta  blir svaret till 90 procent, nej, jag vill bo kvar. Anledningen till den gamles svar är ofta att frågan är fel ställd. "Stina" ser en massa praktiska problem med en flytt. Man vet vad man har, men inte vad man får. Om någon tar sig tid och berättar för "Stina" om vilka lösningar som finns och vilka fördelar det ger blir säkerligen svaret ett annat. Ett studiebesök till ett lämpligt boende är troligen ett bra alternativ, man får på plats själv se fördelarna och dessutom träffa personer som redan tagit beslutet att flytta.

När "Stina" tagit beslutet att flytta inträder en ny vardag, med nya möjligheter och närhet till andra människor. Förbättringen blir påtaglig och vardagen ger nya kontakter och mer innehåll. Det är positivt att få chans att umgås med andra, prata bort några timmar, lösa världsproblem, ta en lunch eller fika tillsammans och ha någon att kommentera tv-programmet med. Självklar blir det en trevligare vardag och "Stina" känner sig mycket piggare.

Annons

Vi Liberaler har länge förordat trygghetsboenden. Ett boende som är framtaget för att i alla avseenden minska ensamheten. Flera kommuner visar på ett minskat behov av hemtjänsttimmar för de som bor på trygghetsboende. Människor mår bättre, upplever mindre ensamhet som ger ett bättre mående och sist men inte minst, ett mindre behov av samhällstjänster.

Annons

Det är hög tid att vi i Sverige ändrar synen på våra äldre. Alla mår bra av närhet till andra människor och det gäller speciellt våra äldre.

"Stina" mår inte bra av en långdragen ensamhet. "Stina" behöver trygghet, närhet och vänner att prata med. När vårt samhälle erbjuder det, kan vi prata om en anständig och respektfull vardag  för våra äldre.

Vi Liberaler driver de äldres intressen, för en bättre och mer innehållsrik vardag!

Vill du vara med i den här kampen?

Megan Sandberg, Liberalerna i Timrå

Gudrun Molander, Liberalerna i Timrå

Lars Holmgren, Liberalerna Sundsvall och Liberala Seniorer Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan