Annons

Annons

krönikaCorona: Näringsliv

Karin Näslund
Tack för att ni finns för oss – vi fortsätter rapportera för er

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

ST:s chefredaktör Karin Näslund skriver om hur redaktionen jobbar vidare - trots korttidsarbete.

Bild: Mats Olsson

Annons

Gårdagen var en historisk dag på Sundsvalls Tidning. Mycket var sig likt; vi jagade nyheter, rapporterade och granskade. Vi var på plats i Sundsvalls tingsrätt och bevakade huvudförhandlingarna om mordet på Skönsmon och vi uppdaterade vår liverapportering om coronakrisen.

Men vi gjorde det utan att använda alla arbetstimmar som normalt står till vårt förfogande, de timmar som vi normalt står till din tjänst.

Följderna av det nya coronavirusets framfart över världen är enorma. Sjukdomen är naturligtvis en tragedi i sig. Sjukvården jobbar hårt för att på bästa sätt vårda patienter och förbereda sig för att ta emot ännu fler.

Läs även: Tidningen går från två till en del – här är ST:s drag för att möta coronakrisen: "En tillfällig förändring"

Annons

Annons

Konsekvenserna i samhället stannar inte där, långt ifrån. Under flera veckors tid har våra liv begränsats med nya förbud och riktlinjer för att takten på smittspridningen ska bromsas. Det ligger ett stort ansvar på var och en av oss att skydda personer i riskgrupper och i möjligaste mån förhindra att sprida smittan vidare.

Det här har lett till förändrade rutiner för de flesta av oss. Förändrade liv.

Allt detta ger ringar på vattnet; när konserten ställs in så avbokas också hotellnatten och middagsplanerna. Detsamma gäller med alla inställda resor, oavsett om det handlar om affärsresor eller nöjesutflykter.

När affärsverksamheter plötsligt står stilla varslas personal om uppsägning - och då gäller det att hålla hårt i plånboken. För vem vet hur det ser ut till hösten?

Exemplen är hur många som helst. Med några få undantag påverkas hela näringslivet och alla vi som bor och verkar här.

Vi på Sundsvalls Tidning är också en del av det lokala näringslivet. Förutom vår roll som nyhetsförmedlare hjälper vi lokala företag att nå ut med sitt budskap i våra kanaler. Men när det inte finns en lika stor efterfrågan på tjänsterna och produkterna, då finns det heller inte lika stor anledning att annonsera.

Annons

Det är därför den 6 april 2020 i går skrev in sig i historieböckerna. När annonsintäkterna minskar, både från lokal och nationell marknadsföring, måste vi sänka våra kostnader. Det handlar om grundläggande företagsekonomi; intäkterna behöver vara högre än kostnaderna. Därför införde vi i går korttidsarbete.

Annons

Därför jobbar vi nu 20 procent mindre.

Därför behöver vi jobba annorlunda.

Därför behöver vi ditt stöd mer än någonsin.

Ett stort varmt tack till dig för att du prenumererar på Sundsvalls Tidning! Vi kommer att göra allt vi kan för att fortsätta leverera nyheter från Sundsvall, Timrå och Ånge - även i dessa speciella tider.

Jag är övertygad om att vi klarar oss igenom den här krisen. Tillsammans.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy