Annons

Annons

Corona: Näringsliv

Debatt
DEBATT: Städbranschen är viktig i samhället – offentliga uppdragsgivare måste hedra avtalen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Om inte offentliga uppdragsgivare hedrar ingångna avtal, vid exempelvis skolstängningar, riskerar många tappa sina jobb, menar Pernilla Enebrink, näringspolitisk expert. Bilden är arrangerad.

Bild: Catharina Hugosson

Annons

I Västernorrland måste det offentliga hedra städavtalen!

Städbranschen är viktig för minskad smittspridning i samhället. Samtidigt är det en bransch med fasta kostnader som i huvudsak är löner. Om det offentliga inte hedrar ingångna avtal vid stängning av till exempel skolor kommer många med svag anknytning till arbetsmarknaden förlora sina jobb.

Många företag som har kontrakt med offentliga uppdragsgivare är oroade för hur det offentliga kommer att agera mot sina leverantörer om viss samhällsservice stänger ner helt eller delvis. Det gäller inte minst inom städ- och servicebranschen.

Städ- och servicebranschen är en bransch med låga marginaler och de fasta kostnaderna består i huvudsak av löner till de anställda.  Om det offentliga snabbt drar ned på sina beställningar eller hänvisar till ”force majeure” för att komma ur kontrakt kommer detta att drabba många städföretag och deras anställda på ett synnerligen hårt sätt. Bara i länet arbetade 1 547 personer som städare 2018, enligt SCB.

Annons

Annons

Därför är det av största vikt att det offentliga ser över hur man kan säkerställa att serviceleverantörer fortfarande kan leverera städning till det offentliga även om verksamheter så som exempelvis skolor stänger ner i Västernorrland. Att det offentliga tillfälligt stänger ner verksamheter får inte leda till att man slår ut en hel bransch genom att inte hedra ingångna avtal utan i stället åberopa force majeure.   

I stället borde det offentliga se över hur man i ljuset av dessa oförutsedda omständigheter och inom ramen för upphandlingsreglerna kan ändra avtalet på ett sätt som ändå möjliggör fortsatt leverans. Vårt samhälle står i ett kritiskt läge just nu. Ett läge där städföretagen är en viktig del i ekvationen för minskad smittspridning. Om det inte går att bibehålla städvolymerna måste företagen kompenseras för de fasta kostnader som de har för att kunna fullgöra sin del av kontraktet.

Nu är en tid för det offentliga att hitta lösningar tillsammans med sina leverantörer. Om man i stället väljer att kraftigt minska alla beställningar och hänvisa till force majeure på grund av coronaviruset riskerar man att slå ut en hel bransch och många i Västernorrland kommer förlora sina jobb. 

Annons

Det är därför viktigt att stat, kommun och region hedrar sina städ- och serviceavtal när coronaviruset leder till ett minskat behov av tjänster.

Annons

Pernilla Enebrink, näringspolitisk expert, Almega Serviceföretagen

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy