Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Debatt
DEBATT: Liberalerna: Stora utmaningar för den som lever med riskabelt bruk – vi vädjar om att ta eget ansvar

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sverige har en unik strategi under den kris vi nu befinner oss i. Vi litar på att vi som individer har förmåga att tänka på våra medmänniskor. Vi skyddar varandra och respekterar att vår frihet kommer med ett ansvar. Samtidigt har vi i dagarna fått rapporter om att Systembolagets försäljning ökat under mars månad och att krisen kan öka risken för spelberoende.

Annons

Annons

De rutiner du har för att hålla ditt missbruk under kontroll kanske har försvunnit. Du har inga kollegor som känner doften av alkohol eller ser spåren av droger, skriver debattförfattarna.

Bild: TT, Arkivbild

Du som lever med ett riskabelt bruk kommer i dessa tider ställas inför nya utmaningar. De rutiner du har för att hålla ditt missbruk under kontroll kanske har försvunnit. Du har inga kollegor som känner doften av alkohol eller ser spåren av droger, du kan inte träna som förut, du behöver inte tänka på att vara nykter när du sätter dig i bilen. Just nu kan vardagen kännas tuff. Du kanske inte vet om dina pengar kommer att räcka och framtiden är osäker.

Vi vädjar till dig att tänka på att du inte är ensam om att ställas inför nya utmaningar. Om du lever med ett riskabelt bruk så kommer även din familj att ställas för utmaningar bortom effekten av virus och karantän. Det är nu viktigare än någonsin att du minskar riskerna för dem du älskar och bryr dig om. Dina anhöriga som kanske tappat den trygghet och ventil släkt och vänner kan ge. Barn ska inte behöva vara rädda för en påverkad förälder, att deras framtid spelas bort eller för att behöva leva med våld i hemmet.

Det finns vägar framåt, vägar som just nu ska vara lättare att nå eftersom vi förstår att det är många som kan må extra dåligt av det som händer. Du och dina anhöriga kan få stöd här och nu och ta hjälp innan ett beroende utvecklas. Ni kan bli sedda och lyssnade på.

Om du är på väg att börja må dåligt är det nu möjligt att kunna få stöd och behandling på 1177, ta kontakt med din vårdcentral så hjälper de dig, vårdpersonal kan följa med och stötta upp. Du kan även vända dig till öppenvård inom kommunen eller direkt till socialtjänsten. Det finns en mängd ideella organisationer som kan hjälpa dig och din familj och det finns möjlighet att få information och ställa frågor via telefon och chatt. De kontakterna är viktiga för att bemöta den berättigade oro som barn på olika sätt kan känna inför situationen. Via 1177.se kan du hitta kontaktuppgifter till några som erbjuder stöd.

Annons

Annons

Just nu är mycket fokus, med rätta, på att stoppa smittspridningen. Liberalerna är med och tar ansvar för att regeringen genomför nödvändiga insatser för att sjukvården ska fungera och att personalen får rimliga förutsättningar. Vi driver på för att det kommer satsningar för att rädda jobben och företagen. Precis som vi vill att vi alla tar ansvar för att skydda våra riskgrupper i samhället, så vill vi att du tar ansvar för att skydda dig och din familj. Det finns bra stöd och hjälp för att göra dina barn trygga även i hemmet.

Det är prövande tider nu, men kom ihåg att du är inte ensam.

För Liberalerna Västernorrland:

Erica Markusson, André Strödin, Tomas Pålsson, Catrin Eliasson, Ingeborg Wiksten, Leif Palmberg, Eva Olstedt-Lundgren, Göran Norlén, Megan Sandberg

Fakta:

Spelberoende: stodlinjen.se 020-819 100

Alkoholberoende: Alkohollinjen.se 020-84 44 48

Härnösand

Kramfors

Sollefteå Mottagning 0620-68 20 97

Annons

Sundsvall Behandlingscentrum 060-19 22 28

Timrå Mottagning 0200-12 09 80

Ånge

Örnsköldsvik: Behandlingsteamet 076-142 82 67

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan