Annons

Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Debatt
DEBATT: Storbolagen måste betala i tid – annars kan det vara för sent för företagen i Västernorrland

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

En del av lösningen på kort sikt skulle kunna vara att de krislån som nu finns att tillgå kan villkoras för bolag med fler än 250 anställda. Om man ska få tillgång till lånen ska också delar av dessa pengar gå till att betala mindre underleverantörer, skriver Företagarna.

Bild: TT

Annons

Små och medelstora företag är de i Västernorrlands län som skapat fyra av fem nya jobb sedan 1990-talet och är förutsättningen för vår gemensamma välfärd. Svenska storbolag har redan innan coronakrisen hundratals miljoner kronor i skulder till sina underleverantörer.

Enligt en studie som beställdes av Tillväxtverket och Bolagsverket och genomfördes av Ramboll Management Consulting AB i mars 2019, visade det sig att de skulder som företag med fler än 250 anställda hade uppgick till 824 miljarder kronor, varav 215 miljarder antogs vara leverantörsskulder till svenska små- och medelstora företag. Skulder som många storföretag just nu inte betalar till sina underleverantörer.

Annons

Annons

Vi nås av alarmerande berättelser om hur underleverantörer tvingas ligga ute med miljontals kronor eftersom det stora företaget kräver att skjuta på betalningsdatumet. Får inte de mindre företagen i Västernorrland betalt riskerar vi att få en dominoeffekt genom länets företagare där företag efter företag slås ut och det som tagit decennier att bygga upp ödeläggs på ett par månader. Slås underleverantörerna ut kommer det bli oerhört mycket svårare att få igång produktionen i Västernorrland igen när krisen är över.

Det kan vara det som gör skillnaden mellan fortlevnad och konkurs.

En del av lösningen på kort sikt skulle kunna vara att de krislån som nu finns att tillgå kan villkoras för bolag med fler än 250 anställda. Om man ska få tillgång till lånen ska också delar av dessa pengar gå till att betala mindre underleverantörer. På så sätt kan vi se till att även de mindre bolagen kan få ta del av pengarna, och istället få en positiv kedjereaktion. Det skulle också vara ett sätt för staten att försäkra sig om att de storföretag som får ta del av dessa lån inte agerar oetiskt genom att föra över sina likviditetsproblem på sina små- och medelstora underleverantörer och på så sätt förvärra situationen för dem.

Regeringen behöver dessutom skyndsamt gå vidare med ett lagförslag om krav på rapportering av betalningstider. En rapporteringsskyldighet gällande faktiska betaltider för samtliga storföretag med minst 250 anställda (omkring 1 140 företag), skulle synliggöra problematiken och förhoppningsvis på lång sikt korta betaltiderna. Till förmån för hela näringslivet.

Annons

Annons

Det är hög tid för storbolagen att se över vilka skulder de har till sina underleverantörer i Västernorrland och göra allt i sin makt för att se till att så många som möjligt får betalt i tid. Det kan vara det som gör skillnaden mellan fortlevnad och konkurs. Att små och medelstora företag tvingas agera bank åt storbolagen är under inga omständigheter acceptabelt, men i synnerhet inte i dessa tider.

Det är bara tillsammans som vi kan mildra konsekvenserna av denna kris. Då duger det inte att storbolagen sitter och håller inne betalningar ännu längre än i vanliga fall. Att betala i tid har aldrig varit viktigare.

Helena Fond, näringspolitisk expert Företagarna

Joakim Sjöstedt, regionchef Företagarna Västernorrland

Annons

Annons

Till toppen av sidan