Annons

Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Samhället måste reagera nu – "Lilla hjärtats" tragedi får inte upprepas

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vi är många i landet som förfasat oss över "Lilla hjärtats" tragiska öde – ett helt oskyldigt barn blir ett spel i den juridiska världen, som fattar beslut helt utan mänskliga värderingar. Är detta Sverige idag? Har vi verkligen inte kommit längre?

Hur får vi barnets bästa att väga tyngre än föräldrarnas rätt i den här typen av tvister? undrar debattförfattaren.

Bild: Arkivbild, Urban Råberg

Visst, domstolarna skall fatta beslut enligt lagen, men om lagen är skriven för fel juridiska person så kan det få dessa enormt tragiska följder.

Hur får vi barnets bästa att väga tyngre än föräldrarnas rätt i den här typen av tvister? Barnen skall i största möjliga mån förenas med sina föräldrar, ja det kan i många fall vara ett lyckligt beslut om föräldrarna förändrat sina liv så att barnet har möjlighet att få den kärlek och omsorg som alla barn har rätt till. MEN om föräldrarna fortsätter att visa sig olämpliga i rollen så måste det i lagen finnas alternativ som ger möjlighet för andra beslut.

Annons

Annons

I fallet "Lilla Hjärtat" så har det mesta gått snett, trots ett mycket väl fungerande fosterhem med massor av kärlek och omtanke. Trots socialnämndens mycket kritiska inställning till en återförening så beslutar kammarrätten att detta lilla oskyldiga barn skall återförenas med sin biologiska familj, som hon aldrig bott hos. "Lilla Hjärtat" omhändertogs vid sju veckors ålder och bodde i mer än tre år i en kärleksfull familj.

Detta har upprört hela Sverige. Nu måste det till en förändring och det måste ske med en kraftfull prioritering, ärendet får INTE bli en långbänk.

2015 överlämnades en utredning till regeringen med förslag på ändringar i lagen:

1. Barnets bästa ska vara avgörande om vård i familjehem kan upphöra.

2. Särskilt avseende skall tas om barnet från låg ålder har vårdats i familjehemmet.

3. Återföreningsprincipen ska inte gälla om det inte är det bästa för barnet.

Liberalernas partisekreterare, Juno Blom, sitter med i en arbetsgrupp som nu jobbar hårt för att snarast få till stånd förändringar enligt ovanstående utredning.

Samhället måste reagera – nu! "Lilla Hjärtats" tragedi får inte upprepas. 

"Lilla Hjärtats" död är självklart en stor tragedi för fosterhemsföräldrarna, att mista ett barn är för alla som upplevt detta en enorm tragedi, som sitter i resten av ens liv. Att dessutom bli tvingad att leva med att flickan blivit så illa behandlad sin sista tid i livet är outhärdligt att tvingas leva med.

Annons

Det är helt oacceptabelt att regering/riksdag på hela fem år inte lyckats få till en lagändring. Det är nu hög tid att lagändringen sker, samhället måste visa den respekten för "Lilla Hjärtat" och till den familj som hon ansåg som sina föräldrar.

Som Liberal känner jag mig enormt ledsen. Alla människor skall ha rätt till ett värdigt liv, bli behandlade med respekt oavsett ålder och kön. När det gäller våra barn så skall alla dessutom ha rätt till kärlek, värme, omtanke och uppmärksamhet.

Sverige kan bättre.

Megan Sandberg, Liberalerna Timrå

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan