Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Historisk skattesänkning för landsbygdsbor

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

När landsbygden mår bra mår hela Sverige bra, men delar av landsbygden står inför svåra utmaningar. Långa avstånd, unga vuxna som flyttar till städerna och en stor andel äldre resulterar i ett högre skattetryck än i andra delar av landet.

Landsbygdskommuner har i snitt nästan dubbla kostnader jämfört med Stockholm. I utbyte får de sämre offentlig service och sjukvård. Det är en orättvisa som vi inte accepterar och nu sker ett historiskt steg när skatteklyftan mellan stad och land börjar slutas.

Landsbygdskommuner har i snitt nästan dubbla kostnader jämfört med Stockholm. I utbyte får de sämre offentlig service och sjukvård. Det är en orättvisa som vi inte accepterar och nu sker ett historiskt steg när skatteklyftan mellan stad och land börjar slutas, skriver debattförfattarna. Foto: Stefan Nolervik/Arkiv

Annons

På den svenska landsbygden utvinner många av våra stora exportbolag sina råvaror. Här produceras nästan all vår mat och här skapas den förnybara energi och de biodrivmedel vi behöver för klimatomställningen. Hit kommer besökare från hela världen för att uppleva vår natur. Hit åker människor i jakt på lugn och spänning. Men stora delar av landsbygden, särskilt i de nordvästra två tredjedelarna av landet står inför stora geografiska och demografiska utmaningar.

Annons

En genomsnittlig inkomsttagare i nordvästra Sverige betalar drygt 3 700 kronor mer i kommunalskatt varje år än rikssnittet, trots att hon ofta måste vänta längre än andra på en ambulans om hon blir sjuk eller på en polis om hon blir utsatt för ett brott.

För att kunna erbjuda likvärdig välfärd som i resten av landet har många landsbygdskommuner valt att höja skatten. Den genomsnittliga kommunala skattesatsen för kommunerna i norra Sverige är 33,83 procent, jämfört med 29,82 procent för Stockholm och 32,19 procent för riket.

Den här utvecklingen försätter inte bara landsbygden i ett ekonomiskt underläge, den utgör också en djup strukturell orättvisa. Landsbygdsbor har rätt till en likvärdig vård, skola, omsorg, trygghet och infrastruktur som andra. De bör även ha likvärdiga ekonomiska förutsättningar.

Centerpartiet presenterade därför förra året ett förslag om lägre inkomstskatt för landsbygdsbor, ett förslag som sedan presenterades i budgetpropositionen för år 2020 och som nu går vidare till Lagrådet för att genomföras. Vi tar med detta ett historiskt steg när inkomstskatten sänks med 1 675 kronor per år redan i år. När skatten sänks kommer det göra störst skillnad för dem som har lägst inkomster och därför drabbas hårdast av de regionala orättvisorna, däribland pensionärer.

Annons

Annons

Alla delar av Sverige har bidragit till att vi blivit ett av världens mest välmående länder. Ska vi fortsätta vara det måste hela Sverige ha möjlighet att bidra även i framtiden. Med denna skattesänkning tar vi ett stort steg mot att stärka människors förutsättningar att leva, jobba och förverkliga sina drömmar i hela landet.

Per Åsling, skattepolitisk talesperson Centerpartiet

Magdalena Flemström, Centerpartiet Ånge

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan