Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Corona: Näringsliv

Debatt
DEBATT: Dags att återstarta Västernorrlands ekonomi

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bara i Västernorrlands län har 7 601 personer korttidspermitterats och hela 368 har varslats. Siffrorna stiger för varje dag och det är svårt att veta hur framtiden kommer att se ut, skriver debattförfattaren.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Coronakrisen har inneburit en ekonomisk inbromsning av sällan skådat slag. Det andra kvartalet är det värsta i modern tid och medför en konkursvåg och kraftigt ökad arbetslöshet, med de sociala och ekonomiska följderna det innebär. Detta resulterar inte minst i att offentlig sektor får färre skattekronor att fördela, i en tid när det redan innan krisen varit svårt att finansiera den gemensamma välfärden.

Bara i Västernorrlands län har 7 601 personer korttidspermitterats och hela 368 har varslats. Siffrorna stiger för varje dag och det är svårt att veta hur framtiden kommer att se ut. Företagens roll blir dock densamma. Det är de strukturella förutsättningarna för företagande, arbete, forskning, utveckling och investeringar som avgör hur snabbt Västernorrlands län kan komma tillbaka på fötter och blicka framåt. 

Annons

Annons

Länets kommuner har gjort bra insatser för att underlätta för företagen under denna svåra tid. Vissa åtgärder bör på sikt återställas i samråd med näringslivet, medan andra är långsiktigt hållbara och kan göras permanenta. Även om krisen inte är över så är det viktigt att redan nu blicka framåt så att vi tillsammans är förberedda så gott det går för återstart.  

Det krävs ett omtag för den offentliga sektorn. När skatteintäkterna faller är det nödvändigt att hushålla med pengarna men också att se till så att man får så mycket för pengarna som möjligt. För detta krävs det en genomtänkt konkurrensutsättning och inte minst bättre upphandlingar. Investeringar och underhåll behöver tidigareläggas. 

Incitamenten för att arbeta måste öka, liksom viljan att anställa. De personer som har permitterats och varslats måste tillbaka i arbete. Det är helt nödvändigt för vår konkurrenskraft, men också för att minska det offentligas kostnader och för att lyckas med integrationsarbetet. För kommunerna krävs därför en tydlighet om att den som hamnat i ekonomiskt bistånd ska tillbaka i arbete. Yrkesutbildningar i linje med det lokala näringslivets behov måste prioriteras. 

För att det ska finnas företag som växer och vågar ta risken att anställa krävs det ett bättre företagsklimat. Råd, vägledning och snabb handläggning behöver prägla kontakten med företagen. Det är viktigt att frågan om näringslivets behov prioriteras i det vardagliga arbetet och i hela kommunorganisationen och i de kommunägda bolagen.

Annons

Mycket bra har gjorts i krisen, men det finns fortfarande mycket att göra om vi ska kunna återstarta Västernorrlands län. Precis som vi har hanterat krisen tillsammans så här långt måste vi också göra återstarten tillsammans. 

Anna Hedensjö Johansson, regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy