Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Vi satsar på äldreomsorgen – varför tycker inte Moderaterna det är viktigt?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I ljuset av att behoven inom äldreomsorgen är så stora är det med stor förvåning vi kan konstatera att Moderaterna, som trots tillgång till samma demografiska prognoser som vi i majoriteten, i sitt budgetförslag inte avsätter en enda krona till fler platser på äldreboenden, skriver debattörerna.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Den 22 juni samlades kommunfullmäktige i Sundsvall för att debattera och fatta beslut om kommunens budget för åren 2021–2022, med plan för 2023–2024.

Vår gemensamma budget från den politiska majoriteten (S, C och V) grundar sig i omtanke och ansvarstagande. I vår budget ger vi uttryck för hur vi tar ansvar för de utmaningar Sundsvalls kommun står inför, inte minst de ekonomiska, sociala och demografiska. Kort och gott tar vi ansvar för framtiden i vår budget.

Annons

Annons

Otaliga är de rapporter och prognoser som de senaste åren pekat på den demografiska utvecklingen med ett ökande antal äldre. Det innebär att behoven inom äldreomsorgen ökar. Därför väljer vi i majoriteten att i vår budget prioritera resurser till äldreomsorgen. En central del är att vi investerar i 140 nya platser på äldreboenden och för det tillför vi 385 miljoner i investeringsmedel, samt budgeterar 85 miljoner kronor för att kunna bemanna dessa nya äldreboendeplatser.

För att ytterligare säkerställa en god äldreomsorg lägger vi inga nya besparingar på vård- och omsorgsnämnden samt håller fast vid tidigare beslutade satsningar på personal och bemanning. Det är viktigt att säkra och trygga bemanningen inom äldreomsorgen. Därför är det för oss en självklarhet att tillsammans med de anställda och deras fackliga organisationer samverka för god arbetsmiljö samt bra arbetsvillkor och trygga anställningsformer.

I ljuset av att behoven inom äldreomsorgen är så stora är det med stor förvåning vi kan konstatera att Moderaterna, som trots tillgång till samma demografiska prognoser som vi i majoriteten, i sitt budgetförslag inte avsätter en enda krona till fler platser på äldreboenden. Noll kronor! Istället skriver och pratar man sig varm om att konkurrensutsätta verksamheterna. Som om det skulle lösa behoven av fler äldreboendeplatser eller den personal som faktiskt bedriver verksamheten.

Annons

Därför upprepar vi vår obesvarade fråga från debatten i kommunfullmäktige: varför vill Moderaterna inte satsa på Sundsvalls äldre?

Annons

Peder Björk (S), kommunstyrelsens ordförande

Niklas Säwén (S), vård- och omsorgsnämndens ordförande

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy