Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Debatt
DEBATT: Porrkonsumtion är en orsak till sexköp

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vi tycker att det är oerhört angeläget att vi gör mera, och en bra början kunde vara att utreda vad våldsförhärligande porr och porrkonsumtion orsakar i vårt samhälle, skriver debattförfattarna.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Det är förskräckligt att läsa att det i Västernorrland finns över 1000 män som annonserar helt öppet att de vill köpa sex.

Säljarna är ofta unga (under 18 år) och de befinner sig självfallet i en utsatt och farlig situation. Många av dem gör detta för att de tvingats till det och inte ser att de har något val.

Det är bra att polis och länsstyrelse arbetar emot prostitution, men vi behöver göra mera.

Annons

Annons

Vad är det då som får en vanlig man, vem som helst, att köpa sex? Det finns säkert många förklaringar, men något som alla som kan något om frågan är överens om, är att porr är en starkt bidragande orsak. Det är faktiskt den enda gemensamma nämnaren man hittat hos män som köper sex. De har tittat på porr.

Nu är det ju inte så att alla som tittar på porr köper sex, men det är slående att alla som köpt sex har tittat på porr. I artikeln i ST framgår ju också att männen vill köpa ”sådant de sett i pornografin”.

Vi vet också att många unga får kontakt med porr med våldsinslag redan i mellanstadiet. Barnen möter porren på nätet tillsammans med kamraterna ofta under tiden de är i skolan.

När någon kändis ertappas med att köpa sex blir det stora rubriker och alla tar avstånd från handlingen, men ingen verkar nämnvärt intresserad av att analysera vad som leder fram till ett sexköp, och vad vi kan göra för att förhindra det. Möjligen diskuteras det om straffskalor och om det borde vara förbjudet att sälja också.

I princip inga män engagerar sig i frågan på allvar. Vi tycker att det är oerhört angeläget att vi gör mera, och en bra början kunde vara att utreda vad våldsförhärligande porr och porrkonsumtion orsakar i vårt samhälle. I form av snedvriden syn på sexualitet, cementerande av stereotypa könsroller, förminskande av kvinnor och som rättfärdigande av sexköp.

Annons

Därför skriver vi ett sådant förslag till riksdagen i höst, och hoppas att det får stöd av alla manliga partiföreträdare.

Annons

Kristina Nilsson (S), riksdagsledamot Västernorrland

Malin Larsson (S), riksdagsledamot Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy