Annons

Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Bygg ut gång- och cykelvägen till Tynderö och Åstön

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vi i Timråpartiet tycker det är viktigt med en levande landsbygd med fler arbetstillfällen och bättre förutsättningar för att bo och leva. Och det märks mycket väl i Tynderö.

Det är dags att det satsas även på Åstön, Tynderö och Söråker för oss som bor här och som vill bo här i framtiden, skriver debattförfattarna.

Bild: Therese Nilsson, Arkivbild

Fler bygger nytt och fler bygger om sina fritidshus till året-runt-boenden och snart är hela Tynderö ansluten med fiberoptik. Antalet tillresande och turister som besöker området har ökat varje år.

I dessa coronatider har ”hemester” blivit en ny trend. Under våren har det nog aldrig varit så många människor som har besökt Åstön och det vackra naturreservatet kring Skeppshamn. Parkeringarna har varit överfyllda med bilar. Motion och frisk luft är bra för både den fysiska och psykiska hälsan.

Annons

Annons

Under 2020 så slutförs projektet ”ringar på vattnet” i Timrå kommun för att locka fler båt- och fisketurister men även fler turister som reser med husvagnar och husbilar till Tynderö och Åstön.

Det är positivt med de investeringar som bland annat har gjorts av kommunen i Åkeröviken med nytt servicehus med WC, kök och dusch samt en dubbel så stor båtbrygga och på Färjas brygga med servicehus, restaurang och ställplatser.

Dessvärre finns det en baksida med allt. Tynderövägen har länge varit dåligt skick och har länge behövt en upprustning. Nu har Trafikverket lovat att i sommar ska en ny asfaltering ske. Något som är välkommet.

Dessvärre saknas det initiativförmåga från Trafikverket att bygga ut gång- och cykelvägen från Söråker ut till Tynderö och Åstön. Under många årtionden har en gång- och cykelväg diskuterats, men ingenting har hänt och inget händer heller i samband med en ny asfaltering.

Vägen är smal, kurvig och backig. Det är livsfarligt att promenera och cykla efter den. Med tusentals fordon på vägen varje dygn som kommer att öka med dessa satsningar på turism och nybyggnation så ökar behovet av en gång- och cykelväg ännu mer.

Vi i Timråpartiet vill att det ska vara tryggt och säkert för de som vill kunna promenera med barnvagnen eller sin hund eller ta cykeln till någon av de olika restaurangerna i bygden.

Annons

I vårt valprogram för 2018–2022 gick vi till val på att bygga ut kommunens gång och cykelnät. Bland annat över deltat och hela vägen ut mot Tynderö och Åstön. Därför behöver detta bli en prioriterad fråga för Timrå kommun och den politiska majoriteten Socialdemokraterna och Vänsterpartiet att gå in med en saminvestering tillsammans med Trafikverket och Region Västernorrland.

Annons

Det är dags att det satsas även på Åstön, Tynderö och Söråker för oss som bor här och som vill bo här i framtiden. En bra infrastruktur är en grundförutsättning för fortsatt utveckling.

Robert Thunfors (T), Tynderö

Lotta Borg (T), Tynderö

Peder Norrgård (T), Tynderö

Patrik Eriksson (T), Söråker

David Forslund (T), Söråker

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan