Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Norrtåg: Tillsammans skapar vi trygga semesterupplevelser för våra besökare

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I takt med att reserestriktionerna i Sverige lättar andas vi inom transportbranschen och besöksnäringen kollektivt ut. Vi ser en ljusning i ett ganska mörkt scenario när vi närmar oss högsommaren. Men vi är också måna om att gemensamt ta vårt ansvar för att skapa trygga upplevelser när vi ber semesterfirare att rikta blicken norrut i sommar.

Vi vill göra allt för att skapa minnesvärda upplevelser för de som väljer norra Sverige i sommar. Hoppas vi kan räkna med er hjälp på resan, skriver debattförfattarna.

Bild: Micke Engström

De senaste åren har norra Sverige haft en fantastisk utveckling av antalet semesterfirare, och allt fler utländska turister har upptäckt vilka fantastiska kontraster vi har att bjuda på i midnattssolens land.

Annons

Stängda gränser har dock gett ett ordentligt tapp i internationell turism, och nu är vi många som hoppas att bortfallet av utländska turister ska fyllas av svenska besökare. Vi hoppas att många ser, att i norra Sverige finns också gott om plats för att hålla distans på semestern. Men det finns också utmaningar när vi öppnar våra armar för besökarna. Utmaningar vi vill hjälpas åt att möta tillsammans.

Annons

I den rådande situationen är det individuella ansvaret stort. Det är upp till oss alla att stanna hemma om vi är sjuka, tvätta händerna ofta och hålla avstånd. Undvika trängsel i kollektivtrafiken gör vi genom att sprida ut oss, över hela tåget och över fler tider på dygnet.

Som företrädare för trafiken i norra Sverige tar vi myndigheters uppmaning på allvar: det är upp till oss och våra resenärer att tillsammans skapa säkra resor för besökarna. Men vi vill samtidigt sträcka ut en hand och be alla företag i besöksnäringen om hjälp med uppgiften. Ofta har gästen betydligt mer kontakt med en boendeanläggning eller ett upplevelseföretag, än de har med oss som kör tåg och buss, och då är vi tacksamma för att vi finns i åtanke i den dialogen.

Alla som har möjlighet att uppmana gästen att tänka på sitt resebeteende, och boka i god tid underlättar oerhört mycket. I exempelvis fallet med ersättningstrafik bokas dessa ibland med mycket kort varsel – med tidiga bokningar kan vi skapa ännu bättre utrymme för alla som väljer att resa kollektivt och klimatsmart.

Traditionellt har resmönster toppar på specifika dagar, så kallade bytesdagar då gästerna premieras eller uppmanas att boka mellan specifika veckodagar. Kanske är det här också något som vi tillsammans kan hjälpas åt att justera något i sommar. Just sommarsemestern är en tid då fler har möjlighet att vara flexibla med sin tid, och mer mottagliga för att stanna en extra natt för att skapa mindre tryck på heta avgångar.

Annons

Annons

Med tidig bokning och utökade möjligheter att sprida ut resandet kan Norrtåg lättare planera och förbereda tågtrafiken för ett ökat resande i sommar. Det är sedan tidigare fri placering ombord, även om du har en platsbiljett, och Norrtågs kundtjänst hjälper dig att boka avgångar med mindre risk för trängsel om du behöver det.

En trygg svemester är något vi skapar tillsammans genom att ta ansvar i alla led: individ som företag.

Vi vill göra allt för att skapa minnesvärda upplevelser för de som väljer norra Sverige i sommar. Hoppas vi kan räkna med er hjälp på resan.

Christer Berglund, affärschef, Norrtåg

Joakim Berg, kommunikationsansvarig Norrtåg AB

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan