Annons

Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Debatt
DEBATT: Kompiskortet införs – för en aktivare fritid för Sundsvallsbor med funktionsnedsättning

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vi hoppas att tillgången till kultur- och fritidsaktiviteter för personer med funktionsnedsättningar kommer att öka och bidra till bättre och rikare liv, skriver debattförfattarna.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Under våren har våra tre nämnder beslutat att tillsammans införa Kompiskortet i Sundsvalls kommun. Kompiskortet ska göra det lättare för personer med funktionsnedsättning att ta del av kultur- och fritidsaktiviteter i kommunen.

Med Kompiskort betalar personen med funktionsnedsättning för sin entré- eller inträdesavgift och får på köpet ta med sig en kompis på fotbollsmatchen, konstutställningen, konserten eller någon annan kultur- och fritidsaktivitet.

Annons

Våra förvaltningar, vård- och omsorg, individ- och arbetsmarknad samt kultur- och fritid, har tillsammans utrett förutsättningarna för Kompiskortet och kommer nu i samverkan se till att kortet blir möjligt och tillgängligt samt att föreningar och andra aktörer, som vill ge samma erbjudande till sina arrangemang, enkelt kan ansluta sig till det.

Annons

Målgruppen för Kompiskortet är personer som fyllt 13 år och har en beslutad insats från kommunen enligt LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) eller från kommunens socialpsykiatri. Själva kortet är gratis, personligt och giltigt under fem år.

Kompiskortet är ett erbjudande från kommunen och kommer att gälla inom de allra flesta av Sundsvalls kommuns kultur- och fritidsverksamheter. Det ska vara enkelt för föreningar och andra aktörer i samhället att ansluta sina verksamheter till kortet och lika enkelt att avsluta sin medverkan.

Kortet bygger på principen ”gå två betala för en”. Kompisen som hänger med kan vara olika personer vid olika tillfällen och aktiviteter. Hen kan vara partner, vän, släkting eller personal. Det är du som innehavare av Kompiskortet som bestämmer vem som är din kompis.

Med Kompiskortet hoppas vi i den politiska majoriteten bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet att tillgången till kultur- och fritidsaktiviteter för personer med funktionsnedsättningar kommer att öka och bidra till bättre och rikare liv.

Niklas Evaldsson (V), ordförande kultur- och fritidsnämnden

Annons

Jeanette Hedlund (S), vice ordförande kultur- och fritidsnämnden

Annons

Niklas Säwén (S), ordförande vård- och omsorgsnämnden

Jeanette Lindblom (C), vice ordförande vård- och omsorgsnämnden

Christiane Rüdiger (V), ordförande individ- och arbetsmarknadsnämnden

Jonas Väst (S), vice ordförande individ- och arbetsmarknadsnämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan