Annons

Annons

Annons

Annons

Funktionshindrade i Sundsvall ska utvisas

Debatt
DEBATT: Liza-Maria Norlin (KD): Nu räcker det – eftersom staten inte tar ansvar måste vi hjälpa personer som Ahmad och Bayan

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vem som har ansvaret är solklart, det är staten och Migrationsverket som har ansvar för handläggning och beslut i asylärenden, och det betyder ansvar för ärendet fullt ut. Ett ärende är oftast en alldeles för lång process, inte enkel för någon part, men ärendet är inte att glömma också en människa.

Bayan Hassan och Ahmad Alrashki.

Bild: Leif Johansson

Annons

Annons

Vi har just nu i Sundsvall minst två aktuella ärenden där staten tydligt inte tar sitt ansvar för hela asylärendet, och därmed inte heller människan.

Ja kommunen har enligt socialtjänstlägen det yttersta ansvaret för människor som hamnar i nöd, men i det här fallet skjuter Migrationsverket medvetet över hela frågan på kommunen.

Sundsvall ska givetvis ta sitt ansvar för människor som av olika anledningar kommer i situationer då man inte klarar sig på egen hand, men det kan inte betyda att staten ska sätta människor i en sådan situation.

Det vi ser är ansvarslöshet från statens sida. Myndigheters bristfällande handläggning och olika försvårande omständigheter kan inte i nästa led läggas som skuld på kommuner och enskilda.

Till den politiska majoriteten i Sundsvall, om staten inte tar sitt ansvar så måste vi givetvis hjälpa personer som Ahmad och Bayan när de hamnar i denna mycket utsatta situation.

Annons

Men låt oss då i nästa led skicka en faktura till Migrationsverket för de kostnader som kommunen tvingas ta på sig till följd av deras hantering.

Liza-Maria Norlin, gruppledare KD Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan