Annons

Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Vänsterpartiet: Las-utredningen är ett svek

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen, tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna verkar tro att det blir fler arbetstillfällen om man slår sönder anställningsskyddet. För hur ska man annars tolka deras förslag att försämra las, lagen om anställningsskydd.

I Sverige finns drygt 4,8 miljoner anställda som berörs av las och Vänsterpartiet är det enda partiet som står på deras sida, skriver styrelsen för Vänsterpartiet i Sundsvall.

Bild: TT, Arkivbild

I Sverige finns drygt 4,8 miljoner anställda som berörs av las och Vänsterpartiet är det enda partiet som står på deras sida.

I Sverige har vi ett unikt och framgångsrikt sätt att styra över löner och andra arbetsvillkor på arbetsmarknaden. Politiken sätter spelreglerna i form av arbetslagar, men den svenska modellen innebär att det är arbetsgivarorganisationerna och fackföreningarna som gemensamt förhandlar om vad som ska gälla kring löner och villkor.

Annons

Annons

Den svenska modellen är framgångsrik så länge makten är balanserad mellan dessa parter.

Las kom till 1974 och reglerar villkoren för anställningar och uppsägningar på svensk arbetsmarknad. I och med las kan inte arbetsgivaren avskeda den anställda hur som helst, det måste finnas saklig grund.

Tillsammans med förtroendemannalagen och medbestämmandelagen som också kom under 1970-talet får arbetstagarna mer inflytande över sitt arbete. Makten blir mer balanserad mellan parterna.

Sedan las kom till har den ändrats i flera omgångar, oftast till de anställdas nackdel. Exempelvis 2007 när den borgerliga alliansen (M, KD, C, FP/L) med egen majoritet i riksdagen förändrade lagen så att arbetsgivaren fick visstidsanställa fritt. Tidigare fick man max ha fem visstidsanställda samtidigt och som längst 1–12 månader. Nu blev det istället fritt att stapla otrygga anställningar på 0-24 månader på varandra.

Denna förändring möjliggör exempelvis sms-anställningar. Arbetsgivaren skickar ett sms och svarar du tillräckligt snabbt är du anställd i några timmar i väntan på nästa sms.

De förändringar i las som nu föreslås av regeringen och dess samarbetspartier är att frångå principen om ”sist in – först ut” genom att utöka antalet undantag i turordningsreglerna vid uppsägningar, samt att ta bort möjligheten att ogiltigförklara godtyckliga uppsägningar. Detta är att helt lämna makten till arbetsgivaren.

Annons

Det är tydligt att Socialdemokraterna inte är ett parti som företräder arbetstagarna.

Annons

Vänsterpartiet är det enda partiet i riksdagen som står på arbetstagarnas sida och försvarar anställningstryggheten. Det är vi som tillsammans med de fackliga organisationerna TCO, LO och Saco står upp för arbetstagarna.

Vi kommer inte acceptera denna sönderslagning av anställningstryggheten för alla på den svenska arbetsmarknaden. Vi kommer att göra allt som står i vår makt för att förhindra söndringen av las. Inklusive att väcka misstroende mot Stefan Löfven.

Styrelsen Vänsterpartiet Sundsvall, genom ordförande Emelie Bergström

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan