Annons

Annons

Annons

Annons

Ånge

Debatt
DEBATT: Nu gör Socialdemokraterna en historisk satsning på välfärd – viktiga miljoner för Ånge

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Nu har vi en historisk möjlighet att skapa jobb och samtidigt åtgärda våra samhällsproblem. Vi ska bygga vårt samhälle starkare än det var innan krisen, skriver debattförfattarna.

Bild: Micke Engström

Annons

Nu stärker vi välfärdsverksamheterna och äldreomsorgen i hela Sverige. I höstbudgeten föreslås den största nationella satsningen på äldreomsorgen någonsin. Det generella statsbidraget höjs med tio miljarder.

Hela Sverige har kraftsamlat för att klara av det nya coronaviruset. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har skjutit till stora resurser för att skydda liv, jobb och välfärd. Men pandemin har också blottlagt allvarliga brister i vårt samhälle.

Annons

Annons

För att våra äldre ska få en trygg ålderdom behöver förutsättningarna för vårdpersonalen stärkas. De högerkonservativa vill se privatiseringar och att var och en betalar för sig. Vi vill istället att alla, oavsett storlek på plånboken, får den vård och omsorg de behöver.

Nu gör vi en historisk satsning på äldreomsorgen med ett permanent årligt tillskott på fyra miljarder kronor till kommunerna.

För oss i Ånge kommun innebär det 4,9 miljoner kronor till äldreomsorgen redan 2021. Därtill förstärks Äldreomsorgslyftet med 2,4 miljoner. Det syftar till att stärka kompetensen inom äldreomsorgen genom att personalen kan utbilda sig på arbetstid.

Dessutom föreslås det generella statsbidraget till kommuner och regioner att öka med ytterligare tio miljarder kronor 2021. För Ånge kommun innebär det 6,3 miljoner kronor. Viktiga pengar som ger oss rimliga planeringsförutsättningar att jobba med.

Nu har vi en historisk möjlighet att skapa jobb och samtidigt åtgärda våra samhällsproblem. Vi ska bygga vårt samhälle starkare än det var innan krisen.

För att hela Sverige ska gå stärkt ur krisen krävs historiska satsningar inom välfärden, på sjukvården och äldreomsorgen. Det genomför vi nu. Det spelar roll att statsministern heter Stefan Löfven.

Annons

Erik Lövgren (S), kommunalråd Ånge kommun

Jan Filipsson (S), kommunstyrelsens vice ordförande

Birgitta Sjögren (S), ordförande socialnämnden

Mikael Johansson (S), ordförande utbildningsnämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan