Annons

Annons

Annons

Annons

Funktionshindrade i Sundsvall ska utvisas

Debatt
DEBATT: Catrin Eliasson (L): Visa humanitet för Bayan, Ahmad och Sally

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bayan, Ahmad och nu Sally. Tre rullstolsburna unga människor med ytterligare medicinska svårigheter är utkastade på gatan i Sundsvall.

Bayan Hassan, Ahmad Alrashki och Sally Alqubaj.

Bild: Arkivbild

Annons

Orsaken är att de inte anses ha tillräckliga skäl att stanna i Sverige. Den medicinska vården de behöver finns i deras ursprungsland. Men hur är det med deras rätt till frihet och värdighet?

Under den tillfälliga utlänningslagen har möjligheten att bevilja uppehållstillstånd av "särskilt ömmande skäl" (tidigare kallat humanitära skäl) åsidosatts. Endast om Sverige bryter mot Europakonventionen kan ömmande skäl anses vara godtagbart.

Annons

Europakonventionen innehåller ett antal artiklar som vackert belyser människors rätt till skydd för sitt privatliv, rätt till frihet och säkerhet och förbud mot diskriminering.

Att bli utvisad till ett land där funktionshindrade inte anses ha lika värde som andra, bryter inte det mot skydd för sitt privatliv, rätten till frihet och förbudet mot diskriminering?

Att bli utvisad till ett land där familjen förkastat dig för att du blivit utsatt för våldtäkt, bryter inte det mot människors rätt till en social tillvaro förutom allt det ovan nämnda?

Skillnaden mellan en human och en inhuman migrationspolitik är att vi vågar se hur den enskilda individen drabbas av myndigheters beslut.

Vi kan inte fortsätta utvisa människor i en sårbar situation medan vi fortsatt ska ta hänsyn till vad som kan hända med dömda brottslingar vid en utvisning.

Vi kan inte fortsätta ha en lag som inte ger utrymme för "särskilt ömmande skäl" när just detta gör skillnad mellan human och inhuman behandling av våra medmänniskor.

Annons

Vi kan inte heller ha lagar som bakbinder kommuner att stå upp för den utsatta människan.

Det är beklämmande och sorgligt att en längre tids dåligt skött migrations- och integrationspolitik ska slå så hårt tillbaka att vi inte ska få se skäl, ömmande skäl att låta människor där vi vet att deras fri- och rättigheter kommer att bli inskränkta vid en utvisning, få visas humanitet och därmed stanna i Sverige.

Visa humanitet för Bayan, Ahmad och Sally!

Catrin Eliasson, Liberalerna Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan