Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Stora sparförslag inom specialistvården i Region Västernorrland

Debatt
DEBATT: Socialdemokraterna: En opposition utan ansvar i Region Västernorrland

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sparförslaget inom specialistsjukvården ska behandlas politiskt när konsekvensanalyser tagits fram. Vi i den politiska majoriteten kommer att ta oss an den uppgiften med stort allvar. Annat är det med oppositionen, skriver debattförfattarna.

Bild: Ove Öst

Annons

Det är allmänt känt att specialistsjukvården i Region Västernorrland har ekonomiska problem. Trots att de i motsats till övriga verksamheter inte har ett sparkrav i budget skenar underskottet.

Detta samtidigt som västernorrlänningarna får ut mindre vård för skattepengarna än i övriga landet. Mätt i DRG, Diagnos Relaterad Grupp, hela 14 procent mindre vård per skattekrona.

Annons

I det läget har tjänstemannaledningen inom specialistsjukvården på uppdrag av politiken tagit fram förslag för att verksamheten skall komma in i sin budgetram. Förslaget presenterades för nyligen och skall behandlas politiskt när konsekvensanalyser tagits fram.

Annons

Vi i den politiska majoriteten kommer att ta oss an den uppgiften med stort allvar.

Annat är det med oppositionen. Efter ett par timmar kunde Isabelle Mixter (V) döma ut samtliga sparförslag. Att Vänsterpartiet, liksom Sjukvårdspartiet och Kristdemokraterna, skulle ha den inställningen var förväntat.

Mer förvånande var att Centerpartiet efter ett par dagar tar avstånd från samtliga förslag från tjänstemannaledningen, detta utifrån "magkänslan" att det är fel.

Det enda oppositionsparti som verkar invänta konsekvensanalyser och mer underlag är Sverigedemokraterna.

Centerpartiet sitter med i styret i 18 av 21 regioner i landet och här har vi förklaringen till varför de inte sitter med i styret i Västernorrland. Centerpartiet under Johnny Lundins och Roger Byströms ledning är helt enkelt inte regeringsdugliga i Region Västernorrland.

Roger Johansson och Birgith Johansson, gruppledare Socialdemokraterna Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy