Annons

Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Hyresgästföreningen: Vi behöver fler hyresrätter – inte högre hyror

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sverige, precis som resten av världen, befinner sig mitt i en pågående pandemi. Den främsta faktorn för att förhindra spridning av coronaviruset är att hålla distans och stanna hemma i så stor utsträckning som möjligt. För riskgrupper är hemmet det främsta skyddet mot att smittas, men alla har inte tillgång till ett tryggt hem. Och med regeringens nuvarande bostadspolitik riskerar otryggheten tyvärr växa för personer som bor i hyresrätt.

Trots att pandemin ännu inte är över och den samhällsekonomiska utvecklingen har sjunkit till krisnivåer går regeringen vidare i arbetet för att införa marknadshyror, enligt bestämmelser i ett januariavtal som blir allt mer verklighetsfrånvänt. Samtidigt ser den ekonomiska utvecklingen mörk ut och tusentals har blivit av med sina jobb eller varslats.

Annons

Annons

"Västernorrland behöver inte ännu dyrare hyresrätter och mer otrygghet. Framförallt inte i oroliga tider som dessa. Vi behöver fler hyresrätter som fler kan ha råd med", skriver företrädare för Hyresgästföreningen.

Därtill finns problem på dagens bostadsmarknad, där litet utbud av hyreslägenheter och höga hyror för nyproduktion drabbar främst låg- och medelinkomsttagare. Mer resursstarka grupper kan såväl köpa ett boende som betala en högre hyra för en nybyggd lägenhet.

Enligt Arbetsförmedlingens statistik har totalt 1334 personer varslats om uppsägning i Västernorrlands län sedan början av mars. Detta kan jämföras med 558 personer under samma period förra året. Att i ett sådant läge införa marknadshyror gynnar inga andra än fastighetsägarna. Konsekvenserna slår mot hushållen i Västernorrland och riskerar försvaga köpkraften samt öka de offentliga utgifterna för ekonomiskt bistånd.

Motiven för att reformera bostadsmarknaden är enligt januariavtalet att ”fler bostäder behövs för att underlätta för ungdomar att få sin första bostad, för människor att flytta dit jobben finns och för att bryta den växande boendesegregationen”. I en ny granskningsrapport av regeringens direktiv visar Sandro Scocco på tankesmedjan Bostad 2030 att utredningen av marknadshyra var ett beställningsjobb från branschorganisationen Fastighetsägarna.

Annons

Västernorrland behöver inte ännu dyrare hyresrätter och mer otrygghet. Framförallt inte i oroliga tider som dessa. Vi behöver fler hyresrätter som fler kan ha råd med. Därför uppmanar vi alla lokala och regionala partiföreträdare för S, C och L att verka för en förändring av januariavtalet. Regeringen och samarbetspartierna borde sluta utreda hur hyrorna ska kunna höjas och istället komma med riktiga lösningar på riktiga problem.

Lillemor Göranson, ordförande Hyresgästföreningen Sundsvall/Timrå

Morgan Hoppman, ordförande Hyresgästföreningen Örnsköldsvik

Margareta Nordin, ordförande Hyresgästföreningen Ådalen

Elisabeth Ennefors, förhandlingschef Hyresgästföreningen Norrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan