Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Debatt
DEBATT: Moderata företagarrådet: Sundsvalls bottenplacering i näringslivsrankingen är allvarligt

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I onsdags (23/9) kom nyheten om att Sundsvalls kommun åter tappar i den årliga rankingen av svenska kommuners företagsklimat, som genomförs av Svenskt Näringsliv. Detta år tappar Sundsvall hela 32 platser och parkerar ännu djupare i botten – plats 255 av landets 290 kommuner. Detta är allvarligt.

Det är tydligt att majoriteten inte gör tillräckligt för att främja Sundsvalls näringsliv, skriver debattförfattarna.

Bild: Henrik Lundbjörk

Rankingen speglar den bistra verklighet som Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet har bidragit till att skapa. Sedan de bildade majoritet och tog över rodret 2014 har över 100 kommuner gått om Sundsvall, vilket inte minst skadar vår tillväxtförmåga och leder till färre jobb.

Annons

Annons

De olika parametrarna i rankingen redovisas både enskilt och viktat i förhållande till landets andra 290 kommuner. Särskilt allvarligt är Sundsvalls resultat på de enskilda mätpunkterna "dialog mellan kommunens beslutsfattare och företag" och "kommunpolitikernas attityd till företagande". Här är vi sextonde sämst i hela landet. Det är tydligt att majoriteten inte gör tillräckligt för att främja Sundsvalls näringsliv.

I nio av de tio toppkommunerna i rankingen är Moderaterna med och styr. Från vårt perspektiv är detta ingen överraskning och vi är övertygade om att en majoritet ledd av Moderaterna i Sundsvall bättre skulle främja företagande. Sundsvallsmoderaternas ambition är tydlig: vi vill skapa Norrlands bästa företagsklimat. Detta uppnås via bland annat ökad valfrihet, ökat fokus på service och tillgänglighet samt en uppdaterad och mer företagsinriktad inköpsstrategi.

Fyra av fem jobb skapas i små- och medelstora företag och de gemensamt bidrar till 25 procent av kommunens totala skatteintäkter, vilket i pengar räknat blir över 1,2 miljarder kronor. Småföretagen möjliggör vår gemensamma välfärd, men erbjuder så mycket mer än så. Ett arbete är för den enskilde inte bara en inkomstkälla som ger mat på bordet, utan även en plats för samhörighet, känslan av att känna sig behövd och möjligheten att få ge uttryck för sina drivkrafter.

Annons

Moderaterna, som Sveriges enda arbetarparti, vill att fler få ska den möjligheten. För att nå dit behöver vi skapa bättre förutsättningar för våra välfärdsskapare.

Moderaternas företagarråd i Sundsvall, genom Bertil Kjellberg, Lina Modén, Tom Emanuelz och Cecilia Backlund

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan