Annons

Annons

Annons

ST för 25 och 50 år sedan

ST för 50 år sedan: Offensivt SCA väntar kraftigt stegrad vinst – färsk affär med japaner senaste mångmiljontillskottet

Allt tyder på att SCA i år kommer att redovisa en bruttovinst på betydligt mer än 80 miljoner kronor, mot 65 miljoner förra året. Det framgår av den delårsrapport, som lämnades i går.

Dessutom exploateras nu den kemikalieåtervinningsprocess för cellulosaindustrin, då två japanska företag tecknat ett licensavtal med SCA, som i Ortviken byggde en fullskalig anläggning 1968.

Text

ST 14 oktober 1970.

Annons

SCA-koncernens omsättning är i starkt stigande och beräknas nå en och en halvmiljardersstrecket – en ökning med 130 miljoner kronor. Delårsrapporten för årets åtta första månader pekar också på en bruttovinst på drygt 80 miljoner kronor. Att jämföras med fjolårets 65 miljoner. Det är, enligt rapporten, moderbolaget och den skogsindustriella rörelsen som svarar för det förbättrade resultatet, medan verkstadsrörelsen, emballageindustrin och Båkab har en vikande trend i sin lönsamhet. En färsk nyhet kunde företaget presentera i samband med delårsrapporten, och det är att SCA nu efter 15 års utvecklingsarbete tecknat ett licensavtal med två japanska företag gällande den återvinningsprocess av kemikalier som sedan två år tillbaka tillämpas på anläggningen i Ortviken. Intresse har funnits internationellt, men någon försäljning har inte skett. Japanerna får nu chansen och direkt har konsortiet lyckats placera ut två anläggningar i Fjärran östern och fler är att vänta. I så fall blir den nyligen genomförda transaktionen en mångmiljonaffär för SCA. En delegation på besök ses här få anläggningen presenterad för sig av SCA:s Sören Edmark.

0 kren månad

Läs vidare med Digital!

Läs för 0 kr i en månad – därefter tills vidare 149 kr/månad. Ingen bindningstid.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla nyheter på st.nu
  • Nyhetsappen med pushnotiser
  • Nyhetsbrev med senaste nytt

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan