Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Debatt
DEBATT: God sjukvård för alla är avgörande – både i stad och på landsbygd

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Livschanser och framtid ska finnas var vi än väljer att bo; i stad, på landsbygd eller i glesbygd. Utan glesbygd och landsbygd blir vårt land fattigt och vi dukar under vid en längre kris, vare sig den är militär eller civil.

Vi vill att det blir möjligt att driva små, omtänksamma vårdmottagningar och hemtjänstföretag över hela landet i förorter, på landsbygd och i glesbygd, skriver debattförfattarna.

Bild: TT, Arkivbild

Hela Sverige måste fungera och det kräver att samtliga delar fungerar – särskilt skyddsnätet. Men hur mycket en människa än vill hålla sig borta från hamsterhjul, avgaser och pendlarstress; hur många av oss kan ta steget att flytta om det mest grundläggande inte finns där vi vill rota oss? Stad förutsätter land, land förutsätter vård. Så bara är det.

Annons

Liberalerna vill att människors entreprenörskap och engagemang tas tillvara över hela vårt land, men kanske brådskar det allra mest inom vård- och omsorgssektorn – vår gemensamma försäkring och skyddsnätet om livet går sönder.

Annons

Det är oerhört viktigt att eldsjälar kan starta eget, både för dem själva och för andra människor i samhället. Sköra människors valfrihet och självbestämmande behöver ju säkras, var de än bor. Människor måste dessutom kunna byta jobb även i kvinnodominerade branscher som vård och omsorg.

Ofta är det småskaliga mest hållbart och har även bäst kvalitet. Vi vill att det blir möjligt att driva små, omtänksamma vårdmottagningar och hemtjänstföretag över hela landet i förorter, på landsbygd och i glesbygd. Detta är en mycket viktig fråga för oss. Vi tror också att apoteken kan ge en del nära, förebyggande vård och bli en viktigare del av vårdkedjan.

Som en del av Januariavtalet fick Myndigheten för vård- och omsorgsanalys nyligen i uppdrag att analysera vilken primärvård och kunnig personal som behövs i glesbygd för att människor i hela landet ska få en god hälsa och vård på lika villkor. I uppdraget ingår att föreslå hur staten kan främja primärvård i glesbygd och ge exempel på hur andra länder gör.

Vi ser fram emot att ta vara på resultatet, för allt detta brådskar, för allas skull. Med rätt förutsättningar tror vi att glesbygden kan gå före och visa vägen: glesbygd och landsbygd har ofta de största ekonomiska utmaningarna, men ligger inte sällan i framkant i teknisk innovation på hälso- och sjukvårdsområdet.

Annons

Stad förutsätter land, land förutsätter vård. God sjukvård är direkt avgörande för oss alla. Så vi har att göra, för hela befolkningen, i hela landet. Och vi ger oss inte.

Lina Nordquist (L), riksdagsledamot, sjukvårdspolitisk talesperson

Ingeborg Wiksten (L), regionråd Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan