Annons

Annons

Annons

Debatt
DEBATT: En myt att vindkraft alltid är klimatsmart och miljövänligt

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

För en tid sedan fick vi höra om en konkurs för bygget av vindkraftsparken i Viksjö. Ett projekt kantat med problem och skandaler. Men inte är det tillräckligt med det utan nu pratas det om fler vindkraftverk på Hemsön i Härnösand – och även i Sundsvalls kommun planeras det fler etableringar.

Liberalerna i Västernorrland har tidigt tagit avstånd och röstat emot denna, som vi ser galna exploatering av vår miljö.

Bild: TT, Arkivbild

De styrande majoriteterna i respektive kommun har gått på myten att vindkraft alltid är en klimatsmart och miljövänlig lösning. Det är långt ifrån sant. Vi anser, till skillnad från majoriteten, att de föreslagna satsningarna gör begränsad nytta för klimatet, samtidigt som de riskerar att allvarligt skada miljön på flera sätt. Genom att utlova: ren el, massor av arbetstillfällen och en satsning för miljön så har kommunfullmäktige i länets kommuner röstat för en exploatering av våra skogar av sällan skådat slag.

Annons

Annons

När kommunerna längre söderut inte vill exploatera sin egen miljö, eller när internationella företag vill ha mark för vindkraftsparker för att exportera el, har kommunerna i Västernorrland (via majoriteten) stått redo att lova ut vår skog och mark till vem som helst och hur som helst. Allt för ”miljöns skull”.

En av den viktigaste anledningen till varför många av oss länsbor valt att flyttat hit och stannat kvar, är närheten till naturen, tystnaden och livskvaliteten. En sådan stor vindkraftsexploatering drabbar oss som valt att bosätta sig utanför storstadsregionerna och gör kraftiga intrång på det många av oss värdesätter högt.

Vad är det då vi vänder oss emot:

• Transporterna – innan vindkraftverken ens står på plats har bilarna som kört dit delarna tillryggalagt en sträcka som motsvarar flera varv runt jorden.

• Fundamenten, när det behövs så mycket som uppemot 10 000 betongbilar för att transportera dit betongen, vilken påverkan på miljön har det? Hur ska marken återställas?

• Miljöförstöringen av landskapet – vägar byggs mitt i känsliga områden, jordmassor dumpas ute i skogarna med stor påverkan på vår miljö.

• Arbetstillfällen – det är inte våra länsbor som på sikt kommer att ha arbeten med dessa vindkraftverk, bara ett fåtal personer behövs för underhåll.

• Elkraft - stort överskott i länet som exporteras till södra Sverige. En utbyggnad av vindkraft kräver en utbyggnad av stamnätet. Bygg därför istället vindkraft där det saknas elproduktion!

Annons

• Kommande avveckling - vi saknar en tydlig plan för vad som händer när dessa vindkraftverk har tjänat ut.

Annons

• Att regeringen vill se över kommunernas vetorätt.

• Tillstånden som beslutas av länsstyrelsen av miljödelegationen som består av en jurist och en miljösakkunnig. Liberalerna vill se en hållbar utveckling och värna den miljö vi har omkring oss. Vi anser att detta är en form av kolonialism, där de rika kommunerna söderut kan exploatera fritt i vår skog och mark utan att vi får något tillbaka.

Liberalerna Västernorrland:

Göran Norlén, Övik, Rana Cheechman, Sollefteå, Filip Jinton, Sollefteå, Ewa Palmberg, Sollefteå, Leif Palmberg, Sollefteå, Matts Söderberg, Kramfors, Eva Olstedt Lundgren, Härnösand, Olle Löfgren, Härnösand, Camilla Nilsson, Härnösand, Ingeborg Wiksten, Sundsvall, Michael Westin, Sundsvall, Megan Sandberg, Timrå

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan