I de flesta kriser är civilsamhället en avgörande faktor för att vi ska klara av att ta oss igenom den. Det vi ofta ser är föreningar och idéburna organisationer som steppar upp och vill bidra genom ideellt arbete och god omställningsförmåga.

I de flesta kriser är civilsamhället en avgörande faktor för att vi ska klara av att ta oss igenom den, skriver Ronja Strid (KD).
Bild: Privat
Vi har genom denna coronapandemi till exempel sett föreningar som handlat åt äldre eller som ringt personer i riskgrupp för att minska deras risk för ensamhet, och andra volontärer som hjälpt medborgare att komma igång med de digitala verktygen som möjliggjort att de kan samtala med familj och vänner genom videosamtal.
Annons
Som kristdemokrat anser jag att vi bygger samhället underifrån. Det är civilsamhället som bidrar till samhällsgemenskap, det är inte staten eller kommunen. De offentligas uppdrag är att ge civilsamhället rätt förutsättningar och stöd för att kunna mobiliseras och fungera väl.
Annons
Under rådande coronapandemi har vi sett hur viktigt det är att vi har en väletablerad och kompetent kvinnojour i Sundsvall, då vi tyvärr vet att våld mot kvinnor i hemmen har ökat.
Vi kan också se hur viktigt det är att vi har ett riksförbund för social och mental hälsa då psykisk ohälsa ökar, att familjerådgivningen Kraftkällan funnits där för att stärka och stötta Sundsvallsfamiljer i denna svåra tid, och att stabila idrottsföreningar ställt om för att unga ska kunna fortsätta utvecklas och känna sammanhang.
Detta tycker jag påvisar hur enormt viktigt det är att vi fortsätter bygga och utveckla vårt civilsamhälle i Sundsvall.
2018 lade vi Kristdemokrater ett förslag i kommunfullmäktige om att införa en årlig utmärkelse för bästa volontärinsats för barn och ungdomar. Jag anser att nu om något är tid för att införa ett pris som uppmärksammar fundamentet i samhället, som betonar vikten av och uppmuntrar till något som gör stor skillnad för alla Sundsvalls medborgare.
Ett föreningsengagemang är inte bara en bra sak för dem som får ta del av föreningens arbete – det gynnar även dem som arbetar ideellt: I Volontärbyråns senaste rapport kan vi läsa att 98 procent av volontärerna upplever att de påverkar samhället i en positiv riktning, åtta av tio unga volontärer känner sig mindre ensamma när de arbetar ideellt och 97 procent anser att de har fått ett mer meningsfullt liv.
Annons
Jag vill tacka dig som på något sätt engagerar dig och bidrar till Sundsvalls civilsamhälle – du gör skillnad och stärker Sundsvall! Och för dig som ännu inte hittat vart du kan bidra – undersök var du kan använda din betydelsefulla förmåga, eller gör som grundarna av integrationsprojektet SIA gjorde, starta något nytt!
Ronja Strid (KD)
■■ Följ ST Debatt på Facebook