Annons

Annons

ST för 25 och 50 år sedan

ST för 50 år sedan: Katastrofal förödelse i snöstormens spår och skörden nu helt borta

När stormen i går hämtade andan var det dags att bokföra dess skadeverkningar. Och längs delar av Medelpadskusten visade sig skadorna vara enorma.

Hela Björkön ser ut att ha drabbats av ett våldsamt bombanfall. Tusentals grova träd har knäckts eller fällts med rot. El- och telenätet sönderslaget, och förstörelsen i fiskehamnen Junibosand var närmast total.

ST 11 november 1970.

Annons

Dagen efter i "stormlandet". Förödelsen är på sina håll katastrofal. Mest längs kusterna i Medelpad och Hälsingland. Inte nog med att el- och telenätet slogs sönder och samman. Stormfällningen i skogarna anses vara de mest omfattande i modern tid. Fiskehamnen i Junibosand låg illa till när vågorna kastade sig över landskapet. En sjöbod slogs i spillror, båtar kastades bortåt 75 meter upp på land, alla bryggor deformerades och till och med den bastanta betonghamnpiren rubbades ur sitt läge. "Vi har aldrig upplevt maken", sa fiskarbefolkningen. Sommarstugeägarna har i många fall fåt sina naturtomter helt omdanade. Där tidigare rena idyllen rått ser det hela nu närmast ut som ett artilleriskjutfält. Mäktiga furor och granar resignerade och föll över hus, ledningar och vägar. Bilden här ovan är tagen på Björkön, inte långt från tidigare nämna Junibosand.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs dina lokala nyheter för 8 kr/vecka i 8 veckor - du betalar 32 kr/månad. Därefter tillsvidare 119 kr/månad.

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla lokala nyheter på vår sajt och nyhetsapp.
  • Läsarshoppen med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Ingen bindningstid - säg upp när du vill.
Vi är en del av Bonnier News (559080-0917)
Betalningar hanteras av Klarna

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy