Annons

Annons

Annons

Annons

ST för 25 och 50 år sedan

ST för 50 år sedan: 16-årig medelpading står redan på gränsen till alpina landslaget och bensinliga avslöjad i Sundsvall

Två utlandsläger redan i oktober i de europeiska alperna följs kommande månadsskifte av ett snöläger i Gällivare. Och i december blir det Duved.

Getbergets Hasse Johansson tillhör en liten skara alpina skidjuniorer som förbundet satsar extra hårt på. Det gör att 16-åringen missar en hel del lektioner i skolan, men med läxböckerna som ressällskap har det fungerat bra hittills.

ST 17 november 1970.

Annons

Konkurrensen från Medelpad i utförsåkningssporten har genom åren varit blygsam. Förväntningarna för de målmedvetna och strävsamma är små. Ordentliga backar och antalet kunniga instruktörer är lätträknade. Desto mer anmärkningsvärt då, att en och annan yngre förmåga lyckats spränga sig in i eliten. En av dessa är Hasse Johansson, 16 år, från Ljungaverk. Ett känt namn bland de alpina utövarna, som fick sitt första genombrott i vintras med både guld i yngre junior-SM (störtlopp) och skol-SM (specialslalom). Och nu hägrar en plats i A-landslaget. Han började åka när Getbergsbacken öppnade 1963 och är nu uttagen i förbundets andra träningsgrupp, som redan varit på två utlandsläger. Först i italienska Stelvio 2–12 oktober och sedan bar det av till Kaprun i Österrike 17–27 oktober. Hasse går första året på gymnasiet och kommer att vara borta bortemot två månader bara i höst. Men läroböckerna finns med på resorna, liksom alla skidparen, och hittills har det gått bra.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs dina lokala nyheter för 8 kr/vecka i 8 veckor - du betalar 32 kr/månad. Därefter tillsvidare 129 kr/månad.

Ingen bindningstid. Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla lokala nyheter på vår sajt och nyhetsapp.
  • Läsarshoppen med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.

Annons

Annons

Till toppen av sidan