Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Debatt
DEBATT: Glädjande att kommunhusets restaurang stängs – att upphandla skolmaten kan vara nästa steg

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

ST rapporterade 16/11 att kommunhusets restaurang Parnassen kommer stängas permanent. Detta är ett glädjande beslut, men jag kan inte låta bli att undra varför restaurangen som Sundsvalls kommun bedrivit i egen regi över huvud taget fick starta från första början. Hör det verkligen till kommunens uppdrag att driva restauranger i egen regi?

Jag ifrågasätter hur man år efter år inte tittat på restaurangens vara eller icke vara, då det framgår i artikeln att "restaurangen har haft ett underskott på ungefär en miljon kronor varje år och vidare har kommunen skjutit till ytterligare en miljon i bidrag varje år", skriver Ronja Strid (KD)

Bild: Fredrik Söderberg

Annons

I artikeln beskrivs en verksamhet som alltför få tog del av under längre tid. De stora konkurrenterna, de privata krogarna i centrum, var för svåra att tävla mot, vilket i sig inte alls är konstigt. För visst är det så att kommunen har ett väldigt viktigt kärnuppdrag som skall prioriteras i allra högsta grad och som kommunen i flera fall är rätt duktig på.

Annons

Samtidigt är det minst lika tydligt att det är krögarna i vår stad som kan det här med mat. Så varför tävla i en gren man inte behärskar?

Som kristdemokrat tycker jag det är viktigt att vi låter entreprenörer som satsar på sin verksamhet i Sundsvall får spelrum till att lyckas med sina mål och visioner, och att kommunen ska göra sitt för att inte i onödan konkurrera med dem.

Jag ifrågasätter också hur man år efter år inte tittat på restaurangens vara eller icke vara, då det framgår i artikeln att "restaurangen har haft ett underskott på ungefär en miljon kronor varje år och vidare har kommunen skjutit till ytterligare en miljon i bidrag varje år".

Hade restaurangen funnits på marknaden med verklighetens spelregler hade den varit borta för länge sedan. Här får man nästan tacka de stora hålen i vår kommunekonomi – utan dessa finns det risk att denna verksamhet hade fått fortsätta också framöver.

Sammanfattningsvis är detta ett konkret bevis på att kommunens verksamhet kan och bör smalnas av. Medborgarnas skattepengar bör gå till kommunens kärnuppdrag och inte, som i detta fall, till en restaurang som år efter år fick gå med underskott.

Annons

Nästa steg för kommunen borde kanske vara att upphandla skolmaten, för vi har uppenbarligen sett att det här med mat och lönsamhet inte varit kommunens esse! Och till saken hör att vi i Sundsvalls kommun har väldigt dyr skolmat, jämfört med andra jämförbara kommuner.

Kan det vara så att det är dags att låta våra krögare att även tillaga lunchen till våra skolelever? Det är ju nu uppenbart att redan idag föredras detta alternativ åtminstone av kommunhusets egen personal.

Ronja Strid (KD)

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan