Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Corona: Näringsliv

Debatt
DEBATT: Vanskligt att tillåta hemleverans av alkohol inom restaurangbranschen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Snart är det jul. Många familjer som isolerat sig eller förlorat jobbet som följd av pandemin lever i många fall i en stressad situation. Att addera alkohol till detta är knappast en lösning för fredagsmyset, skriver debattförfattaren.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Med anledning av Oskar Brusells, MUF, debattartikel "Låt Sundsvalls restauranger erbjuda hemkörning av alkohol" i ST 28/11.

Samtidigt som världen erfar en av de värsta globala kriserna i modern tid, anser vissa aktörer att det är läge att urholka den svenska alkoholpolitiken. Inte nog med att man vill införa gårdsförsäljning som äventyrar det svenska alkoholmonopolet, så vill man nu också införa hemleverans av alkohol direkt från restaurang till kund.

Det hela började med att en krögare i Växjö föreslog hemleverans av alkohol, så kallad microcatering, vilket gjorde att Växjö kommun frångick alkohollagen och beviljade tillstånd för detta.

Annons

Annons

Detta är alltså inte förenligt med gällande alkohollag, för i så fall innebär det att serveringspersonalen ska närvara under hela serveringstiden, vilket knappast skulle vara varken genomförbart eller lönsamt för krogbranschen.

Det finns massor av branscher som blöder just nu, resebranschen, transportsektorn, kulturlivet, köpcentra, med flera. Staten och kommunen har redan infört kraftiga stödåtgärder för dessa, inklusive restaurangbranschen.

Kanske borde staten även slopa arbetsgivaravgifterna under en period för att ge ytterligare stöd och skapa fler arbetstillfällen, eller åtminstone förhindra uppsägningar.

Att utöka tillgången på alkohol är direkt oförenligt med allmänna rekommendationer från både WHO och Folkhälsomyndigheten för att bekämpa smittspridningen. Sjukvården behöver inte fler alkoholrelaterade skador och olycksfall, eller fler onyktra människor som inte har omdöme nog att hålla avstånd. Barn behöver inte fler onyktra och otrygga vuxna i hemmen. Kvinnor behöver inga fler våldsbenägna onyktra män i hemmen.

Det är inte synd om människorna för att de inte får ökad tillgång till alkohol. Alkoholskadorna kostar redan i dag samhället omkring 103 miljarder varje år.

Även från krogbranschen höjs nu röster mot att införa hemleverans, för man vet inte vad man öppnar upp till egentligen på längre sikt. Kommer folket att nöja sig med hemleverans av mat, köpa alkoholen på Systembolaget och strunta i att gå ut på lokal, och lämna krögare med dryga hyreskostnader? Kommer de dyrare restaurangerna att få större konkurrens från pizzeriorna, då det är enkelt att beställa en billig pizza till förmån för en flaska vin?

Annons

Annons

Snart är det jul. Många familjer som isolerat sig eller förlorat jobbet som följd av pandemin lever i många fall i en stressad situation. Att addera alkohol till detta är knappast en lösning för fredagsmyset. Att supa sig ur denna kris är ett stort misstag som kan leda till ytterligare problem.

Vi kommer att minnas de politiker som hade chansen att i en stor samhällskris ta ansvar och göra stor nytta för ekonomi, trygghet och hälsa men i stället la sitt fokus på att öka tillgången på alkohol.

Per Fredheim, drogpolitiska gruppen IOGT-NTO Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy