Annons

Annons

Corona: Sjukvården

Debatt
DEBATT: Sjukvårdspartiet: Vi har receptet för ett framgångsrikt Västernorrland

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vi i Sjukvårdspartiet vill tacka all vår personal inom Region Västernorrland som har gjort ett fantastiskt jobb under dessa månader och vi vill rikta ett särskilt tack till våra hjältar i frontlinjen mot corona, skriver debattförfattarna.

Bild: Arkivbild, Mats Olsson

Annons

Vi är i en svår tid med en stor pandemi som testar samhället till bristningsgränsen och faran är inte över. Vi i Sjukvårdspartiet vill tacka all vår personal inom Region Västernorrland som har gjort ett fantastiskt jobb under dessa månader och vi vill rikta ett särskilt tack till våra hjältar i frontlinjen mot corona.

Vi hade önskat att vi regionpolitiker hade kunnat göra så mycket mer för att hjälpa er i er svåra situation och skapa bättre förutsättningar i ert viktiga arbete.

Tyvärr har den politiska majoriteten i regionen, Socialdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna, fortsatt att visa brist på politiskt ledarskap och handlingskraft. Det beklagar vi djupt. Fruktkorgar, tårtor och presentkort löser inga problem. Snarare förvärrar dem.

För de som verkligen slitit med coronarelaterad verksamhet, genom att flytta semestrar, arbeta på övertid, byta arbetsuppgifter, slita ut sig, drabbas av fysisk eller psykisk ohälsa och, som i vissa fall, känna sig tvingade att säga upp sig – för alla dessa är sådana åtgärder närmast en förolämpning.

Annons

Annons

Sjukvårdspartiet väljer i vårt budgetförslag att göra en extra lönesatsning på 50 miljoner på vårdnära personal under 2021. Det är oacceptabelt att vi ska ha bland de lägsta lönerna i Sverige. På det sättet kommer vi aldrig åt problemen med de höga stafettkostnaderna.

Vi föreslog också tidigare i höst en särskild coronaersättning på 5 000 kr. Vi tycker det är viktigt att tacka med lön.

Primärvården är grunden för en fungerande hälso- och sjukvård i Västernorrland. Vi väljer, precis som förra året att göra en rejäl satsning på primärvården. 100 miljoner kronor mer under nästa år och totalt 360 miljoner.

Det förebyggande arbetet mot folkhälsosjukdomar måste prioriteras. Stress och fetma – två stora folksjukdomar – kostar samhället över 40 miljarder per år. Kostnaderna för exempelvis diabetes har ökat från 20 miljoner kr till 140 miljoner kr på 20 år. Därför vill vi vara tydliga med att Österåsens centrum för livsstilsmedicin ska behållas och utvecklas.  

Men hur ska detta betalas? Sjukvårdspartiet är berett att göra hårda och tuffa prioriteringar inom regionens verksamheter och föreslår därför neddragningar på exempelvis kultur och den centrala administrationen.

Annons

Kommer det att betyda att det kan bli sämre inom vissa områden? Absolut. Betyder det minskade ambitioner? Självklart. Men har man inte råd så får man rätta munnen efter matsäcken.

Annons

När regionen är i kris så är detta våra prioriteringar.

Vi vill också avskaffa länsklinikerna. Införa sammanhållna vårdområden, återställa och bibehålla tre fullvärdiga akutsjukhus i Sundsvall, Sollefteå och Örnsköldsvik samt att göra Region Västernorrland till en attraktiv arbetsgivare genom satsningar på lokalt ledarskap, löner och kompetensutveckling. 

Detta är ett framgångsrecept. Det skapar en ekonomi i balans och en jämlik och rättvis hälso- och sjukvård i hela länet.

Därför behöver Region Västernorrland en ny politisk ledning med Sjukvårdspartiet i spetsen efter valet 2022.

Robert Thunfors, gruppledare Sjukvårdspartiet Västernorrland

Pia Lundin, Sjukvårdspartiet Västernorrland, specialistsjuksköterska och oppositionsråd

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy