Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Corona: Näringsliv

Debatt
DEBATT: Replik: Haltande argument mot hemleverans av alkohol i restaurangbranschen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Enligt vissa tolkningar, så skulle serveringspersonal vara tvungna att närvara under hela serveringstiden vid hemleverans av alkohol tillsammans med mat. Detta är naturligtvis ogörligt och är precis vad jag vill förändra, skriver debattförfattaren.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Replik på debattartikeln "Vanskligt att tillåta hemleverans av alkohol inom restaurangbranschen" i ST 3/12, som kommenterar min tidigare insändare.

Per Fredheim (IOGT-NTO) inleder sin debattartikel med att peka på att jag ämnar till att urholka den svenska alkoholpolitiken. Förslaget, tillsammans med många fler, handlar om att Sundsvallsborna coronasäkert ska kunna ges möjlighet att stötta våra lokala krögare på fler sätt och samtidigt möjliggöra för en högst rimlig reform.

Annons

Annons

I sin artikel skriver Per Fredheim, medvetet eller omedvetet, att alkohollagen mycket riktigt missgynnar restaurangbranschen. Enligt vissa tolkningar, så skulle serveringspersonal vara tvungna att närvara under hela serveringstiden vid hemleverans av alkohol tillsammans med mat. Detta är naturligtvis ogörligt och är precis vad jag vill förändra.

Om man nu förordar uppsyn och sund alkoholkonsumtion, så blir det märkligt att referera till alkoholmonopolet. Hur mycket uppsyn menar IOGT-NTO att Systembolagets personal kan ha över de långt större alkoholinköpen än vad en restaurang någonsin skulle ha kapacitet eller lovlighet att leverera?

Gällande juridiken är det tveksamt att mena att det strider mot alkohollagen. Det som refereras till är begreppet "serveringstid", där vissa menar att serveringstiden är slut då maten är uppäten. Detta uttrycks inte specifikt i alkohollagen, vilket gör det hela till en tolkningsfråga. Samtidigt kan man fråga sig vad skillnaden är, i juridiska termer, mot exempelvis rumsservering på hotell?

Argumenten från IOGT-NTO haltar. Jag har däremot stor respekt för att de arbetar för att belysa överkonsumtionens baksida och hur det skadar folkhälsan. Därför ber jag IOGT-NTO att läsa de rapporter som pekar på att en mer begränsad tillgång inte automatisk är synonymt med minskad alkoholkonsumtion. Det har tyvärr varit en allmän sanning som fått cirkulera i denna debatt allt för länge.

Annons

Oskar Brusell, ledamot för förbundsstyrelsen i Moderata Ungdomsförbundet

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy