Annons

Annons

Corona: Sjukvården

Debatt
DEBATT: Schackpjäsen: Befängt att flytta runt vårdpersonal – vem tar ansvar om jag gör fel?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det är helt befängt att man ska göra ett jobb man faktiskt inte kan eller har kvalifikationer till, skriver signaturen "Schackpjäsen".

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Vi inom vård och omsorg kan inte jobba hemifrån. Vi som slitit under hela denna pandemi inom primärvården har kanske inte varit i direkta skottlinjen, men nog sjutton har det inneburit merjobb, omställningar och att konstant utsätta sig för eventuell smitta.

Vi sjuksköterskor har ett legitimerat yrke. Många av oss har flera års utbildning på universitetet och sliter ont på olika sätt.

Nu försöker man flytta runt personal som har medicinsk kompetens för att lösa bortfallet av personal. Det är helt befängt att man ska göra ett jobb man faktiskt inte kan eller har kvalifikationer till.

Jag undrar just vem som står upp för mig när jag blir intvingad i en verksamhet jag inte kan och gör ett fel. Ingen skulle jag tro, jag menar det ligger ju på mitt ansvar att få en adekvat inskolning – eller?

Annons

Det är dags att sluta fundera över varför vårdpersonal säger upp sig på löpande band. Det är ingen som orkar med att jobba i det tempo som nu behövs – och det är ingen som vill känna sig som en schackpjäs.

Annons

Medan andra ska jobba hemifrån eller ha sina välförtjänta ledigheter ska vi fördelas ut till andra enheter, eller fortsätta slita på ordinarie enhet dygnet runt, helst fortfarande med ett leende och med full förståelse för att man måste anpassa sig efter rådande omständigheter.

Jag har över huvud taget ingen förståelse för att det inte görs mer för att försöka lösa den kris som redan existerar. Det är under all kritik och så förbannat respektlöst.

Tror ni att en klapp på axeln eller en tårtbit får det att kännas bättre? Att man vet att man har ett jobb där man hjälper andra och faktiskt gör skillnad? Att hela grejen med att få en välbehövlig vila faktiskt inte spelar någon roll så länge man är behövd och känner att man kan bidra? Att det inte spelar någon roll att barnen grinar för att mamma eller pappa aldrig kan vara hemma eller faktiskt inte orkar särskilt mycket mer än att jobba sina långa slitiga pass?

Tror ni det så är ni helt ute och cyklar.

Annons

Tänk efter före nästa gång, så kanske ni slipper ett gäng uppsägningar av en över- och slutkörd personal.

Folkvalda och högre chefer borde se till att dessa yrken blir mer attraktiva genom att höja lönerna och skapa adekvata arbetsförhållanden så att livet i övrigt också kan fungera.

Schackpjäsen

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy