Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Debatt
DEBATT: Livsnödvändigt för företag att behålla nyckelpersoner – bra med en moderniserad lagstiftning om arbetsrätt

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Svensk arbetsmarknad utvecklas. Tack och lov för det!

En av de centrala delarna i svensk arbetsrätt är turordningsreglerna som innebär att den som är senast anställd är den som först sägs vid arbetsbrist. Den så kallade sist-in-först-ut-principen. De förändringar som vi nu drivit igenom, som en del av Januariavtalet, ger större möjligheter att göra avsteg från turordningen och behålla nyckelpersoner i företaget.

De gamla industrijobben i Västernorrland är på väg att ersättas med en ny grön högteknologisk arbetsmarknad där små entreprenörsdrivna företag dominerar. Vi liberaler är övertygade om att detta är en utveckling som är både oundviklig och på lång sikt bra för samhället och människorna, skriver debattförfattarna.

Bild: TT, Arkivbild

På 60-talet infördes lagen om anställningsskydd (las). På den tiden konkurrerade i princip alla arbetare om samma arbete. Det gjorde den anställde utbytbar och arbetsgivaren hade stor makt. Las var en modern lagstiftning som på ett bra sätt balanserade styrkeförhållandena mellan den mäktiga arbetsgivaren och den utsatta arbetaren.

Annons

Annons

I dag är läget annorlunda. Den typiske medarbetaren i Sverige är i regel specialiserad och sitter på stor spetskunskap inom ett litet område. Att göra sig av med medarbetare är dyrt och det är livsnödvändigt för företag att behålla sina nyckelpersoner.

För orter som aldrig varit så beroende av stora mäktiga arbetsgivare har det gått lättare att ställa om. För dessa orter är nya lagar förvisso välkomna, men de är inte nödvändiga.

För oss i Västernorrland är saken däremot en annan. Kommunerna i Västernorrland är gamla bruksorter. Samhällena är uppbyggda kring ett fåtal stora industrier som sysselsatt nästan hela befolkningen. Få arbeten har krävt hög utbildning eller stor specialisering. Just därför är omställningen mot den nya ekonomin mer omfattande för oss än för många andra regioner.

De gamla industrijobben är på väg att ersättas med en ny grön högteknologisk arbetsmarknad där små entreprenörsdrivna företag dominerar. Vi liberaler är övertygade om att detta är en utveckling som är både oundviklig och på lång sikt bra för samhället och människorna.

Vi tror att Västernorrland inte bara har förmågan göra denna omställning utan att vi också kan göra den bra och snabbt. Men för att komma dit behöver vi lagar som ger större möjlighet att ställa om mitt i livet, som gör att företag vågar anställa, och som ger unga och utlandsfödda en rättvis chans att komma in i arbetslivet.

Annons

Därför har Liberalerna i flera år drivit på för en moderniserad lagstiftning. Därför har Svenskt näringsliv, PTK, IF Metall och Kommunal ställt sig bakom överenskommelsen om en ny arbetsrätt. Och därför ska även Västernorrland säga JA till framtidens arbetsmarknad.

Annons

Förbundsstyrelsen Liberalerna Västernorrland:

Michael Vestin, Sundsvall, Elise Backman, Sundsvall, Megan Sandberg, Timrå, Eva Olstedt-Lundgren, Härnösand, Elisabet Jäntti, Kramfors, Mats Söderberg, Kramfors, Leif Palmberg, Sollefteå, Göran Lundqvist, Örnsköldsvik, Göran Norlén, Örnsköldsvik, Ingeborg Wiksten, ordförande

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan