Annons

Annons

Annons

ST för 25 och 50 år sedan

ST för 25 år sedan: Åke bäst i Idrottsmedelpad – travet 18:e sporten som tilldelas ST-pokalen

Visst hade pappa Rune hästar, Men det innebar inte automatiskt att Åke, med efternamnet Svanstedt, skulle intressera sig för hästar. Tvärtom. När pappa Rune drog med Åke på banan grät han.

– Jag var totalt ointresserad, ville inte alls följa med, berättar Åke Svanstedt, travprofil och årets vinnare av ST-pokalen.

Text

ST 23 december 1995.

Annons

I år lyfter vi på hatten för en travtränare och kusk. Åke Svanstedt får ST-pokalen. Därmed har en ny idrott, den 18:e i ordningen, skrivit in sig i historien över utmärkelsen till Medelpads främsta idrottare, som nu fördelats 55 gånger. Och motiveringen lyder så här: "Åke Svanstedt har genom ett stort kunnande, idogt arbete och stor noggrannhet klivit fram som en av Sveriges bästa inom sin idrott och dessutom fått fram en häst som hör hemma i den absoluta världseliten". Hästen som nämns är naturligtvis Zoogin, utsedd till Årets häst, efter en rad framgångar. "Svanen" körde också hem segern i Kriteriet med amatörtränade Drewgi och under detta makalösa 1995 utökade han antalet Championtitlar till 27 genom att under ett och samma år bli Champion på följande fyra banor: Bergsåker, Hagmyren, Bollnäs och Dannero. 1996? Jo, på andra sidan nyåret är det meningen att Zoogin ska mäta krafterna i franska storloppet Prix d'Amerique.

0 kren månad

Läs vidare med Digital!

Läs för 0 kr i en månad – därefter tills vidare 149 kr/månad. Ingen bindningstid.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla nyheter på st.nu
  • Nyhetsappen med pushnotiser
  • Nyhetsbrev med senaste nytt

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan