Annons

Annons

Corona: Sjukvården

Debatt
DEBATT: Replik: Viktigt att hålla avstånd vid transporter av patienter på sjukhusen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det finns olika rutiner för olika sjukdomar när det gäller transport av patienter inom sjukhusen, skriver Monasofi Wallinder, verksamhetschef kvalitet och patientsäkerhet Region Västernorrland.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Replik på insändaren "Finns inga rutiner kring flytt av covid-patienter på sjukhuset – vågar man söka vård?" i ST 19/12.

Självklart ska du tryggt söka vård när du behöver det. Personal måste ju ibland flytta patienter och korridorerna är ju vägen även för dem. Det finns olika rutiner för olika sjukdomar när det gäller transport av patienter inom sjukhusen.

Covid-19 sprids genom vad som heter droppsmitta. Är du längre än två meter ifrån en covidpatient behöver du ingen skyddsutrustning. En medföljare till transporten ser till att mötande håller avstånd och öppnar dörrar. Engångshanddukar används om patienten skulle behöva hosta under transporten.

Annons

Att de som transporterar patienten ber dig gå åt sidan beror, förutom att skydda både dig och patienten mot eventuell smitta, också på patientens integritet. I en utsatt situation vill vi inte att andra människor i onödan ska se våra inlagda.

Annons

Att personalen berättade vilken sjukdom patienten har var däremot fel och mot våra rutiner, av hänsyn till patienten ska inga andra veta anledningen till att du vårdas hos oss.

Monasofi Wallinder, verksamhetschef kvalitet och patientsäkerhet Region Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy