Annons

Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Våldet mot blåljuspersonal är oacceptabelt – så kan deras arbetsmiljö tryggas

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det eskalerande våldet mot utryckningsfordon och blåljuspersonal måste mötas med samhällets fulla kraft. Konsekvenserna av detta våld innebär att människor inte nås av samhällets hjälp när man behöver den som mest. Detta kan aldrig accepteras.

Konsekvenserna av våldet mot utryckningsfordon och blåljuspersonal innebär att människor inte nås av samhällets hjälp när man behöver den som mest. Detta kan aldrig accepteras, skriver debattförfattarna.

Bild: TT, Arkivbild

För att komma åt problemen presenterar vi fem förslag för att trygga blåljuspersonals arbetsmiljö:

1. Ambulans- och räddningstjänstpersonal ges samma rättsskydd som poliser.

I dag klassas poliser som tjänstemän, men inte ambulans- och räddningstjänstpersonal. Det sänder fel signaler till människor som varje dag riskerar sina liv för vår trygghet. Vi vill därför ändra lagen så att all blåljuspersonal kan åtnjuta samma rättsliga skydd.

Annons

Annons

2. Skärpta straffskalor.

Liberalerna har varit drivande i genomförandet av den viktiga lagen om sabotage mot blåljuspersonal som trädde i kraft vid årsskiftet. Men de domar som hittills delats ut för har i de flesta fall varit uppseendeväckande låga och mer behöver göras. Därför vill vi att minimistraffet för brott som idag är 14 dagars fängelse skärps. Vi vill också se att våld mot blåljuspersonal bör resultera i minst sex månaders fängelse och att ersättningen för utryckningspersonal som angrips förbättras.

3. Säkerställa informationsflödet vid larm i kriminella miljöer.

Idag finns inget gemensamt system för att uppmärksamma ambulans- eller räddningstjänstpersonal på att ett larm kommer från områden eller adresser i riskfyllda miljöer. Detta gör att räddningsinsatser och utryckningar fördröjs, vilket kan vara avgörande mellan liv och död. Vi vill därför ge larmcentraler i uppdrag att säkerställa informationsflödet så att ambulans- och räddningstjänstpersonal kan begära polisärt understöd direkt.

4. Tillåt montera övervakningskameror på blåljusfordon.

Antalet hot mot blåljusanställda fortsätter öka och få fälls för brott. För att underlätta identifiering av den som medvetet förstör vid utryckning vill vi att den tillståndsplikten för kameror som är monterade på utryckningsfordon bort. Det möjliggör för alla blåljusfordon att utrustas med kameror.

Annons

5. Skydda blåljuspersonal genom anonymiserade personuppgifter.

När blåljuspersonal är i riskfyllda miljöer kan deras iakttagelser vara av betydelse för brottsutredningar. Idag beskriver flera blåljusanställda att de och deras familjer upplevt personliga hot. Vi vill därför ge polis, ambulans- och räddningstjänstpersonal anonymiserade uppgifter på såväl tjänstelegitimation och i rapporter.

Annons

Hot och våld mot blåljuspersonal är helt oacceptabelt och måste mötas av direkta konsekvenser. Varje gång blåljuspersonal angrips eller utsätts för våld och hot är det inte bara en attack mot de yrkesgrupper vi som samhälle ska hylla – utan ett angreppmot vår gemenensamma frihet, trygghet och demokrati.

Nyamko Sabuni, partiledare Liberalerna

Johan Pehrson (L), rättspolitisk talesperson

Ingeborg Wiksten (L), partistyrelseledamot och regionråd

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan