Annons

Annons

Annons

Ånge

Debatt
DEBATT: "Tusen tack till Bo, Adam och Jimmy" – Ånge kommuns styrande ger svar om Tången

Ånge kommun är skyldig Jimmy Lundgren, Adam Gustafsson och Bo Strandberg ett stort tack för deras insats att rädda Bengt Lindström-konstverket Tången till eftervärlden, skrev Curt Aspelin i en debattartikel i ST den 4/1.

Här kommer nu tacket från både nuvarande och tidigare kommunledning.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Mikael Engström

Annons

Svar på insändare av Curt Aspelin gällande konstverket ”Tången”: Jag gick på mitt uppdrag som KSO i Ånge den 1:a februari förra året. Jag har inget minne av att vi inom ramen för mitt ordförandeskap hanterat frågan. Däremot, när jag blev varse att Tången höll på att sättas upp och restaureras i Ljungaverk, blev jag genuint glad.

I olika omgångar hade jag kontakt med framför allt Adam, men covid har hela tiden ställt till det. Jag hade planerat att delta vid invigningen, minns inte nu varför det inte gick, men sannolikt var väl även det covidrelaterat.

Jag delar Aspelins åsikt att tacka initiativtagarna för denna gärning. De har gjort storverk. Jag har gjort det via sociala medier och i samtal och har den bestämda uppfattningen att hela min kommunstyrelse är mycket glad och tacksam över vad Bo, Adam och Jimmy åstadkommit. Tusen tack för ert engagemang över att göra vår kommun ännu trevligare att bo i.

Annons

Annons

Erik Lövgren (S), Kommunstyrelsens Ordförande Ånge

Jimmy Lundgren, Adam Gustafsson) och Bosse Strandberg är trion som bidragit till att rädda Bengt Lindströms skulptur. Här invigs den nya placeringen i Ljungaverk i höstas.

Bild: Mikael Engström

Även Sten-Ove Danielsson skriver: Ja, visst är det toppen att Tången nu räddats, och alla initiativ för att skapa en vackrare kommun skall naturligtvis kommunen vara tacksam för!! Jag blev själv uppmärksammad av ST på hur illa medfaren Tången blivit – vatten hade trängt in i små sprickor och sedan hade kallt väder orsakat sprängningar över nästan hela dess yta. Jag kontaktade då en murare som tittade till Tången, men dennes uppfattning var att den var allt för skadad för att den skulle kunna lagas.

Tången kom till på ett initiativ från företagaren Göte Olsson (senare Guckuskog) och den tillverkades i samband med att Olsson startade företaget Midtool. Kommunens insats var att stå för färg och betala målning av Tången. Tyvärr har få uppskattat konstverket och det döptes i folkmun till "Ånge i knipa". Så var också inställningen när jag hörde mig för om vad vi borde göra i den uppkomna situationen.

Jag tycker personligen att såväl Y-et och Tången är fräcka uppstickare i landskapet. Lyckligtvis blev jag kontaktad av Jimmy Lundgren som sa att de var några medlemmar i Ljungaverks Folkets Husförening som var villiga att rädda Tången och jag lovade då att kommunen skulle bistå med 10 ooo kronor till transport och färg. Även Bengt Lindströms mångåriga samarbetspartner Curt Aspelin bidrog med ett antal litografier som skulle kunna ge medel till renoveringen.

Annons

Annons

Curt Aspelin ( t v) och Jimmy Lundgren och Adam Gustafsson ur räddartrion vid invigningen av Tången på dess nya plats i Ljungaverk.

Bild: Mikael Engström

Jag tror att med detta medborgarinitiativ så kommer Tången att röna större uppskattning än tidigare och Ljungaverk med Permascand med flera verkstadsföretag är nog idag mer en verkstadsort än Ånge tätort. Och initiativtagaren till Tången, Göte Olsson, växte ju upp i Ljungaverk. Så tack Jimmy, Adam och Bo för att ni gjorde något som vi andra inte trodde var möjligt.

Sten-Ove Danielsson, kommunalråd 1999-2020

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan