Annons

Annons

Annons

ST för 25 och 50 år sedan

ST för 50 år sedan: Varmaste januaridagen på hundra år i Norrland – nästan snöfritt i skidspåren

Söndagen blev i de norra delarna av Sverige den varmaste på 100 år. Skellefteå hade mitt på dagen elva plusgrader, vilket var två grader mer än i den spanska huvudstaden Madrid.

Senast det var så här varm i januari var år 1898. Då uppmättes 10,5 plusgrader i Stockholm och för årstiden mycket höga temperaturer i hela övriga landet.

Text

ST 11 januari 1971.

Annons

En härlig vårpromenad söndagen den 10 januari – då det egentligen skulle vara den stora skidsöndagen. Här ett par på väg upp till Kubenstugan, som var en av många öppna stugor. En liten snöplätt här och var bara. Det är makarna Rune och Signhild Olsson, som man i vanliga fall finner på skidor en sån här söndag. Vårluft mitt i vintern är det inte ofta vi har, men gårdagens härliga värme lurade också en och annan insekt. Detta måste nämligen ha skett med en fjäril, som fru Anny Jönsson i Viskan fann på sin gård. Även i Bydalen hittades en fjäril på söndagen. Det var ett exemplar som flög direkt in i lägenheten hos familjen Rolf Söderberg. Även den var på alerten.

0 kren månad

Läs vidare med Digital!

Läs för 0 kr i en månad – därefter tills vidare 149 kr/månad. Ingen bindningstid.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla nyheter på st.nu
  • Nyhetsappen med pushnotiser
  • Nyhetsbrev med senaste nytt

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan