Annons

Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Debatt
DEBATT: Vi behöver inte en feministisk snöröjning – utan en bättre snöröjning

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Alla som har färdats på Sundsvalls vägar har sett vilka stora problem Sundsvalls kommun har haft med snöröjningen under de senaste åren, skriver debattförfattarna.

Bild: Arkivbild

Annons

Med anledning av Sofia Mirjamsdotters ledare "Sundsvall borde införa feministisk snöröjning – det är inte så tokigt som det låter".

Alla som har färdats på Sundsvalls vägar har sett vilka stora problem Sundsvalls kommun har haft med snöröjningen under de senaste åren. Men det är inte till följd av en icke-feministisk snöröjning, utan nedskärningar i budgeteringen. Det har försvårat tillståndet och trafiksäkerheten på kommunens vägar.

När budgeten är såväl ansträngd som den är i dagsläget är det inte realistiskt att efterhålla gång- och cykelvägar till den nivå som skribenten beskriver, samtidigt som man säkerställer trafiksäkerheten på våra allmänna vägar.

Annons

Annons

Sundsvalls kommun har ett ansvar gentemot kommunens invånare att säkerställa att våra allmänna vägar är dugliga för trafik. Givetvis gäller det även kommunens gång- och cykelvägar, men här anser vi att man måste prioritera och vara pragmatiska.

När det gäller framkomlighet för utryckningsfordon spelar varje sekund roll. Skribenten avfärdar våra utryckningsfordon med att de borde vara utrustade med "bra däck" och bör därmed klara ett par decimeter snö. Men det är ju inte enbart utryckningsfordon ute på våra vägar. Våra allmänna vägar används av alla och om det inte snöröjs tillräckligt så kan de bli ett hinder för polis, ambulans och räddningstjänst på grund av att de fastnar eller på annat sätt blir stillastående. Det är just därför viktigt att vi snöröjer våra vägar för ordinarie trafik så att de inte blir ett hinder när larmet går.

Vi instämmer med skribenten att kollektivtrafiken måste prioriteras, men det sker redan i nuläget. Då det ingår i den ordinarie trafik på våra offentliga vägar, vilket redan snöröjs. Sedan ser vi det orimligt att enbart fokusera på vägar där kollektivtrafiken färdas. Då även privatpersoner måste kunna ta sig fram i "tätorterna" och övriga delar i kommunen.

Inte minst förstår vi den problematik som skribenten försöker lyfta fram gällande gång- och cykelvägar. Men vi anser inte att detta är rätt tillvägagångssätt, vi ser gärna på andra lösningar som att utöka snöröjningsbudgeten eller antar andra arbetsordningar för att minska snödrivorna på trottoarer.

Kevin Sahlin, tf ordförande Sverigedemokraterna Sundsvall

Martin Andersson, kontaktperson Ungsvenskarna Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan